Най-вероятно днес ще издам разрешение за изграждане на частна болница

...
Най-вероятно днес ще издам разрешение за изграждане на частна болница
Коментари Харесай

Кацаров: Днес ще издам разрешение за изграждането на частна болница в Казичене |

Най-вероятно през днешния ден ще издам позволение за създаване на частна болница в Казичене. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов запита на какъв стадий е административната процедура за позволение по построяването на мегаболницата " Сърце и мозък " и какво е мнението на НЗОК и ИАМН.

Той цитира и имитация на президента Румен Радев, който на съвещание през август за готовността на служебния кабинет за последваща пандемична вълна предизвести:

„ Очаквам пълна готовност на МЗ, отдадена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други действия - летописи, планове, евентуално разрешение за бъдещи частни мегаболници ". Повод за забележката му стана бързата писта, по която здравните институции се пробват да дадат позволение за работа на следващата мега болница в София, с над 500 кревати и 19 клиники.

В отговор Кацаров заяви, че въпросната болница тази година е поискала две позволения за активност - едното в Бургас, а другото в София (Казичене). " Разрешението за Бургас сте го издали Вие, проф. Ангелов ", уточни служебният здравен министър. По мотив уточнението на депутата от ГЕРБ, че Кацаров е в близки връзки с вложителя " Чайка Фарма " министърът съобщи:

" Няма значение кой с кого се познава, в случай че дава отговор на написаните правила – получава позволение. Проектът има позитивни мнения от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ. Единствената причина да не издам позволени до момента е, че желаех персонално да се уверя, че всичко с документите е наред. "

В отговор Ангелов акцентира, че не може да се съпоставя позволение, издадено за Бургас, със същото за София, защото в Бургас има дефицит на медицински действия, за разлика от София.

" Поредната частна болница значи фалирането на няколко държавни лечебни заведения и то е в ход. На три лечебни заведения бяха заменени шефовете и бяха освободени задоволителни кревати, с цел да можете да дадете това позволение. Институциите, които изредихте с позитивни мнения, са Ви подчинени, като се изключи Лекарския съюз и НЗОК, където имате представители в надзорните препоръки. "

Според Кацаров, да не издаде позволение в случай, че всички документи са изрядни, би било престъпление от негова страна защото при отвод страната може да бъде съдена за пропуснати изгоди. " Търсите под вола теле. Няма теле под този вол ", опроверга той.

Друг въпрос към Стойчо Кацаров беше обвързван с договорите за доставки на щадящи антигенни проби за учениците. Проф. Асен Балтов от ГЕРБ изиска пояснение какво е наложило те да бъдат изменени, каква е загубата за страната от тези промени, какво е наложило условие за над 75% период на валидност и дали има особени отзиви на специалисти, свързани с качеството на някои от тестванията.

По мотив смяната на неустойката, която би трябвало да платят доставчиците, в случай че не изпълнят изискванията по контракта, Кацаров посочи, че тя е изменена на 5%, а не на 10% при втората покана за подписване на контракти, с цел да се отбрани държавният интерес, защото при първата покана някои от сключилите контракти компании не са доставили проби. 

Изискването за 75% период на валидност е общоприетоо за такава процедура, няма причина да се понижава, когато става дума за здравето на децата, уточни още той. Министърът за следващ път акцентира, че ведомството е съумяло да понижи прогнозната цена три пъти, което е разрешило да бъдат закупени 4,7 млн. проби, а не 1,5 както е било планувано в началото. По думите му страната единствено е спечелила от поръчките. 

По въпроса дали е имало специалисти с особени отзиви по тези поръчки той заяви, че е имало две такива становища по една от четирите предложения поради това, че съответната компания не е предоставила образци, с които да се удостовери качеството на тестванията.

В отговор Асен Балтов опонира, че измененията на неустойките в договорите сред двете поръчки са незаконосъобразни и че компании, които са предложили да дават по-големи количества проби на по-ниски цени (2-2,50 лв) са били подценени за сметка на други, чиито предложения са били с лев по-скъпи. Според депутата от ГЕРБ това е ощетило страната с към 1 млн. лева

Кацаров репликира, че Балтов популяризира подправени вести и че изпитва персонална злост към него, тъй като го е уволнил от директорския пост в " Пирогов " за " маса злоупотреби ". По думите му всички процедури са минали при цялостна бистрота, а договорите с доставчиците на проби са оповестени на уеб страницата на здравното министерство.

Другите два въпроса бяха свързани със сигнали от родители за дефицит на медикаментите вентолин и пулмикорд , които се употребяват при болести на дихателната система при деца. В отговор Кацаров заяви, че фирмата-производител на вентолин има индустриални проблеми, които ще продължат до края на януари идната година, само че могат да се употребяват генерични медикаменти, от които има задоволително в аптеките. С пумикорд в действителност има усложнения, призна министърът и уточни, че в момента износът му от страната е неразрешен.

На друго питане за дефицит на 6-валентната ваксина за деца от наложителния имунизационен календар министърът отговори, че подобен недостиг няма, сега има наличност от 40 000 дози, а през януари ще бъдат доставени още 45 000.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР