Най-важното в работа на съвместните експертни комисии между България и

...
Най-важното в работа на съвместните експертни комисии между България и
Коментари Харесай

Румен Радев в Македония: Имаме общо минало, но можем да имаме и общо бъдеще

Най-важното в работа на взаимните експертни комисии сред България и Македония е, когато работят по нашето минало, да не не помнят, че главният фокус е нашето общо бъдеще. Това сподели президентът на Република България Румен Радев на брифинг след срещата с македонския си сътрудник Георге Иванов в Република Македония.

„ Във връзка със съставянето на взаимните експертни комисии се работи интензивно и от двете страни. Много значимо е тези специфична комисия за историческите и просветителните въпроси да реши имаме ли противоречиви въпроси и по какъв метод да бъдат разказани. Ние имаме общо минало и от метода на отнасяне на това минало зависи и самата европейска вероятност на Република Македония. Имаме неповторимия късмет и започнахме да демонстрираме, че има две страни в нашия проблематичен район, които могат сами да вземат решение проблемите, които имат. Които имат общо минало, само че най-важното могат да имат и ще имат общо бъдеще ", разяснява президентът Радев.

" С президента Румен Радев отворихме тематиката да предизвикваме сключването на Договор за стратегическо партньорство сред Македония и България, съобщи Георге Иванов. - Такъв контракт Македония към този момент има със Съединени американски щати и Турция. Смятаме, че този контракт ще удостовери околните връзки сред двете страни, които към този момент са реализирани с Договора за другарство и добросъседство ", съобщи той. „ Това посещаване на президента Румен Радев е удостоверение за нашата непосредственост и взаимната ни ангажираност за градивно възстановяване на двустранните ни връзки ", посочи Георге Иванов. „ Договорът за добросъседство, който подписахме с България наскоро, сътвори атмосфера за по-голяма неприкритост и съдействие. Договор за добросъседски връзки със страна членка на Европейски Съюз и НАТО е най-силното доказателство, че в нашата Конституция няма разпореждания за териториални искания ", разясни македонският президент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР