Най-важното нещо, което отличава едно истинско ризото от сварен ориз,

...
Най-важното нещо, което отличава едно истинско ризото от сварен ориз,
Коментари Харесай

Италиански дни: Ризото с гъби и сушени домати


Най-важното нещо, което отличава едно същинско ризото от сварен ориз, е кремообразният тип на ястието най-после. Италианците споделят " да направи вълнà ", т.е. би трябвало да се излива от лъжицата свободнo. Кремообразността се дължи, от една страна, на вида ориз (типичният е Carnaroli), на множеството останала течност и на разтопеното масло и пармиджано най-после.За разлика от ориза, който сме привикнали да готвим в пропорции с вода, при ризотите такава съразмерност няма. Оризът се залива с вряла вода, бърка се постоянно, прибавя се вода, когато е нужно, и се готви на доста слаб огън в по-дълбок съд (тенджера), а не в необятен тиган (откъдето водата се изпарява съвсем веднага), тъй че готвенето да е по-бавно и оризът въпреки всичко да има времето си да се свари. Обикновено към 20 минути са задоволителни, само че, несъмнено, с опита всеки открива идеалния за усета си миг по кое време да изключи котлона. Необходимите артикули:

1 филиз целина без листата
1 глава бял лук
1 шепа сухи гъби (манатарки)
300 г микс гъби (замразени или пресни)
250-300 г ориз тип Carnaroli
3-4 сухи домата от бурканче в зехтин
1 ч.ч. бяло вино (Pinot grigio)
1 кубче зеленчуков бульон
50 г пармиджано
пресни мащерка и босилек
сол (ако е необходимо)

 

Целината, лука и сухите гъби смелете в робота. Замразените гъби накиснете във вряла вода.

В тенджера с 3-4 с.л. зехтин задушете нарязаната примес. Добавете ориза и разбъркайте. Добавете нарязаните сухи домати и 1 с.л. зехтин от бурканчето им - това ще придаде спомагателен прелестен мирис на ястието. Добавете кубчето бульон и оставете да се разтвори.

Отцедете гъбите от водата и ги прибавете и тях. Разбъркайте. След това прибавете виното и намалете силата на огъня до минималната. Разбъркайте за още 1-2 минути и прибавете вряла вода, едвам покрие ориза. Оставете ястието да къкри едва, а не да ври, и отвреме-навреме разбърквайте и добавяйте още малко вряла вода, в случай че е нужно. Ризотото не трябва да остава изсъхнало.  След към 20 минути пробвайте ориза на усет. Зрънцата би трябвало да са добре сварени, само че леко ал денте (т.е. малко твърдички), не го оставяйте да се свари изцяло. Добавете 2 ч.л. масло и 50-60 г пармиджано. Оставете маслото и сиренето да се разтопят, пробвайте с лъжицата дали се излива, като " вълнà ", изключете котлона, прибавете подправките и захлупете тенджерата с похлупак.

Оставено настрани за 2-3 минути, ризотото ще се задуши и омекне още малко, ще поеме всички аромати и усети по този начин, че да бъде в съвършения си тип при сервирането.  

Повече от Елена можете да намерите на Фейсбук страницата My Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР