Най-важното е да се повиши качеството във висшето образованието. Причините

...
Най-важното е да се повиши качеството във висшето образованието. Причините
Коментари Харесай

Денков: Няма основание за извънредна ваканция, учебната година може да започне на 5 септември

" Най-важното е да се увеличи качеството във висшето образованието. Причините сега да не е положително е, че не работят системите за надзор. Те би трябвало да се поправят ".

Това съобщи пред NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

" Имаме система за акредитиране на висшите учебни заведения, имаме система за атестиране на преподавателите - и двете системи не работят. Отделно е системата за плагиатството, която е лимитирана по обсег. Това споделих на срещата с ректорите, че тези системи би трябвало да се оправят, с цел да се реализира доста по-високо качество ", добави министър Денков.

Той посочи, че автономията на университетите е във връзка с просветителната и научната им активност, само че където има съответен текст в закона, той би трябвало да се извършва от тях.

" Има редица текстове, които споделят автономията е до тук, оттук-нататък страната, която финансира държавните висши учебни заведения, има право да постанова условия за надзор ", добави Денков.

Според него стремежът е към повишение на интернационалната видимост на българските университети.

" Трябва да се усили видимостта на нашите висши образователни заведения, това е една от повода за уедряване. Имаме и дребни висши учебни заведения, които не могат да обезпечат качествено обучение, тук е нужно сливане ", съобщи министър Денков.

МОН предлага основаване на Софийски университет по технологии, който да сплоти Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно учебно заведение.

Денков акцентира, че софтуерните университети имат своя специфичност и би трябвало да я запазят, само че могат и да си взаимодействат по общи тематики в една конструкция.

Също по този начин се предлага обединяване на Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ), Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Те да станат Национална академия по изкуствата.

" Разбрахме се през днешния ден /б.р. вчера/ на срещата, че тази полемика би трябвало да е на експертно равнище. Процесът да се започва по верен метод. Представих желанията на министерството и поканих ректорите да се включат в него. Промените би трябвало да подготвим в идващите три-четири месеца, паралелно ще се разискват и другите разновидности, най-подходящи от позиция на висшите учебни заведения. А няколко организации ще създадат оценка на въздействието, в това число и за преструктурирането. Това ще бъдат самостоятелни оценки ", акцентира министър Денков.

По въпроса дали ще има изключителна почивка за учениците той сподели, че такава няма да има, тъй като няма съображение за това. Министърът осведоми, че се разисква образователната година да се измести с няколко дни напред и тя да стартира на 5 или 7 септември.

По отношение на новия бюджет, Николай Денков счита, че е добър за образованието, само че за науката би могъл да бъде по-добър.

" Но би трябвало да има пари против промени. Ако желаеме да има увеличено финансиране за ВУЗ - би трябвало да има и промени ", заключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР