Най-важният празник за православната църква е Великден. В този ден

...
Най-важният празник за православната църква е Великден. В този ден
Коментари Харесай

Как да украсим трапезата за Великден

Най-важният празник за православната черква е Великден. В този ден завършват Великденските пости и празничната маса е отрупана от разнородни вкусни ястия.

Празнуването на Великден стартира с посещаване на черква, подготвяне на вкусни ястия и основаване на специфична празнична атмосфера благодарение на украсата на масата.

Символите на Великден са яйцата, зайчетата, пиленцата, гнездата, зеленината, цветята и всичко, обвързвано с природата, възраждането, събуждането и пролетта.

Всички тези знаци или най-малко част от тях би трябвало да участват на празничната маса, с цел да се подчертава върху светлия християнски празник. Боядисаните яйца също могат да са част от декорацията на Великденската софра.

 Трапезата за Великден

Великденското зайче може да стои в средата на масата във тип на порцеланова статуетка, шоколадова дрънкулка, а сред чиниите можете да разпръснете живи цветя и върбови клончета.

Малките жълти пиленца, направени от синтетични материали, които се продават в магазините за украшения, също са прелестна декорация за масата.

Много автентично ще наподобява масата, върху която няма завивка, а чиниите са подредени върху дървената й повърхнина. Красиво ще наподобяват къси цветя в дребни транспарантни вазички.

Много ефектно наподобяват дребните пъдпъдъчи яйца, боядисани в разнообразни цветове или просто сварени, без да са боядисвани, в дребни гнезда, направени от плява или изкуствена трева.

Гнездата могат да бъдат сменени от дребни цветни кутийки, в които да сложите яйцата. Много красиво наподобява венец от пролетни цветя, в средата на който се слага транспарантна ваза с цветя.

Венецът може да е изработен също по този начин от върбови клончета. Във венеца може да добавите няколко стръка момина сълза. Във венеца вместо ваза можете да разположите яйца, красиво обгърнати в разноцветно фолио.

Прекрасен десерт са сладкишите, които са декорирани с бонбони във тип на яйца. Шоколадовите яйца също са превъзходен десерт за Великденската софра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР