Най-важен от всички монозахариди е глюкозата. Тя е основна единица

...
Най-важен от всички монозахариди е глюкозата. Тя е основна единица
Коментари Харесай

Богатите на глюкоза зеленчуци

Най-важен от всички монозахариди е глюкозата. Тя е съществена единица в структурата на множеството хранителни субстанции от групата на захаридите. При обмяната на веществата те се разпадат и преобразуват в други субстанции, употребявани от тялото като сила.

Плодовата захар, както още се назовава глюкозата, взе участие в обмяната на веществата. При понижаването на равнището на глюкоза в кръвта или при прекомерно високи стойности настава положение на унесеност или загуба на схващане, което в медицината се назовава хипогликемична кома. Диабетът е заболяването, обвързвана с нерегулирани равнища на веществото в кръвта.

В чист тип, като монозахарид, можем да я срещнем в плодовете и зеленчуците.

Какво значение има глюкозата за работата на тялото?

Глюкозата е най-важна за работата на мозъка. Мозъчните кафези смучат веществото непосредствено от кръвния поток и го преобразува в такава форма, която могат да поемат. От нея създават невротрансмисери и съзнателна мисъл. Затова мозъкът е добре да се храни с глюкоза, когато би трябвало да работи интензивно. Най-добре това да стане със зеленчуци, богати на плодова захар, защото дружно с нужното вещество за мозъка, тялото ще получи и доста витамини и микроелементи.

 картофи и тиква

Кои са зеленчуците с най-хубаво наличие на глюкоза?

Най-богати на монозахариди са печените картофи. Добро е количеството им и в обработени по други способи картофи - във варените, пържените и в картофеното пюре наличието на монозахарида е напълно малко по-ниско.

Тиквата е различен зарзават, от който можем да си набавим глюкоза. Съдържанието на плодова захар слага тиквата незабавно след картофите.

Същото количество може да се набави от зелето и напълно малко по-ниско - от морковите. Тъй като двата зеленчука най-често се комбинират при салатите, потребността от глюкоза като храна за мозъка за деня може да се покрие изцяло с порция зелева салата с моркови.

Цвеклото, царевицата, чушките, зеленият боб, лукът и доматените артикули, в това число патладжанът, именуван постоянно наследник домат, са измежду зеленчуците с глюкоза, които би трябвало да имаме в менюто. Те са изключително скъпи в интервалите, когато ни е належащо ясно схващане, избистрен разум и добра централизация, с цел да се оправим с някоя задача, натоварваща мозъка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР