Най-трудният етап от една космическа мисия безспорно е кацането. Задачата

...
Най-трудният етап от една космическа мисия безспорно е кацането. Задачата
Коментари Харесай

Къде ще кацне “Филе”? Специалисти подбраха общо пет потенциални места.

Най-трудният стадий от една галактическа задача несъмнено е кацането. Задачата е още по-трудна, в случай че на въпросното небесно тяло в никакъв случай до момента не се е спускал човешки уред.

Автоматичната междупланетна станция “Розета ” влезе в човешката история на 6-ти август, като се трансформира в първия галактически уред, навлязъл в орбита към комета и трансформирал се в нейн неестествен сателит. Но задачата е още по-амбициозна – в средата на месец ноември дребен спускаем уред с име “Филе ” ще би трябвало да се отдели от “Розета ” и да извърши сполучливо кацане на повърхността на комета – още веднъж първото в историята на човечеството.

До средата на ноември обаче експертите би трябвало да намерят уместно място за кацане. Мястото би трябвало да дава отговор на няколко условия – да е забавно за учените, да е безвредно за спускаемия уред, да е такова, че да няма спънки на радиовръзката сред “Розета ” и “Филе ”, да има на него задоволително слънчева светлина, която да обезпечи работа на батериите на “Филе ”, обаче не чак толкоз мощна, че да се стигне до прегряване на апаратурата.

 Philae Landing Illustration

Кацането на спускаемия уред “Филе ” на кометата Чурюмов-Герасименко през погледа на художник. Image Credit: ESA/ATG Medialab

Както сами разбирате, това е много комплицирана задача. На помощ идват измерванията от 10-те инструмента на “Розета ”. Правят се фотоси с висока разграничителна дарба, мери се температурата на повърхността, налягането и плътността на газа към ядрото. Учените към този момент добре познават ориентацията на кометата и околоосното й въртене, позицията по отношение на Слънцето. Всички тези фактори играят роля върху избора на място за кацане.

И нищо чудно, че доста места за кацане, които в началото са изглеждали положителни, са били отхвърлени.

На базата на анализите учените подбраха следните пет евентуални места за кацане:

 Site A

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

 

Това място е ситуирано на огромния лоб на кометата, само че има добър аспект и към дребния лоб. Нужно е по-детайлно снимане на дребните долини и наклони и изискванията на осветление.

 


 SITE B

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

 

Това място се намира на дребния лоб на кометата и има плосък терен – т.е. относително безвреден е за кацане. Проблемът при него е, че не дава задоволително осветление за дълготрайна задача на повърхността.

 


 SITE C

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

 

Това място се намира на огромния лоб и предлага разнородни условия – включително ярък материал, хълмове, урви и равнини. Нужна е обаче спомагателна оценка на рисковете при кацането в подобен разнороден терен. Това място е добре осветено за дълготрайна задача.

 

 SITE I

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

 

Това е относително равен терен на дребния лоб, с условия на осветление, благоприятстващи продължителна задача.


 SITE J

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Това място е сходно с предходното с положително осветление и забавни обекти, като спрямо предходното има по-подходящи условия за опита CONSERT, само че терасите и огромните камъни могат да са проблематични.

 

През идващите дни и седмици ще продължи оценката на тези места, като въз основата на спомагателни измервания ще се избере дефинитивно място за кацане. Най-вероятно дефинитивно решение за мястото на кацане, както и датата на кацане, ще бъде взето на 12 октомври.

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР