Най-трудните избори - за президент и парламент едновременно, се оказаха

...
Най-трудните избори - за президент и парламент едновременно, се оказаха
Коментари Харесай

10 изненади на вота. Ще има ли кабинет?

Най-трудните избори - за президент и парламент по едно и също време, се оказаха и най-непредвидими. Въпреки упованията, че вотът за държавен глава ще изкара повече хора пред машините, интензивността се срина и под юлската. Сигурната победа с доста на Борисов се оказа идеал, обезпеченото второ място на Българска социалистическа партия - фантазия, а вярата на Христо Иванов за управнически мандат - лъжлива.

Вместо това подценяваното Движение за права и свободи с лекост отвя Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Демократична България " класирайки се на трето място, а претендентът му за президент Мустафа Карадайъ остави надалеч зад себе си Лозан Панов.

Кирил Петков стана първа мощ, а Възраждане - новата партия в Народното събрание на мястото на Мая Манолова.

10 изненади белязаха вота:

Ако " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев не бе атакувала първото място на ГЕРБ, крахът на Има Такъв Народ и плачевният резултат на " Демократична България " и Мая Манолова сигурно щеше напълно да удостовери теза на Борисов от старта на изборния ден – че би трябвало да има смяна на смяната.

С резултата на Политическа партия и влизането на Възраждане в Народното събрание обаче проверката на смяната няма да е в интерес на връщане към остарелия курс. Заставайки на двата полюса с политическия компас, задава нови чисто две концепции за развиване на страната – демократично ляво и консервативно националистично.

Не вярата, а обезверяването на хората бе водещата мощ на изборите, която подреди новия парламент. В него още веднъж победител ще бъде не първият, а този, който направи кабинет.

Ще съумеят ли Кирил Петков и Асен Василев да обединят Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия в устойчиво болшинство? Хората на Христо Иванов ще би трябвало да обяснят на електората си идеологически невъзможната прегръдка с Българска социалистическа партия, Нинова - да финтира поисканата й от опозицията оставка с постове, а хората на Слави Трифонов да одобряват, че толкоз хетерогенен кабинет няма да оцелее единствено на правила. Ще има и покупко-продажби.

Рекордна интензивност на българите в чужбина беляза изборите за президент и парламент.

Независимо дали са в Ню Йорк, Берлин или Истанбул, сънародниците ни извиха грандиозни опашки за гласоподаване. Още в 15 ч. интензивността им беше със 70 на 100 по-висока от тази през юли.

Но желанията им този път бяха разнообразни. Категоричен победител стана Движение за права и свободи, изненадвайки и Има Такъв Народ, и Демократична България, и Продължаваме промяната, само че най-много социолозите. Движението събра над 83 000 гласа.

Избирателите на Слави отидоха при Кирил Петков и партията предстоящо взе второто място във вота от чужбина. Традиционите западни почитатели на Демократична България се стопиха. 

Защо му трябваше на Христо Иванов да си напусне конфорта от столичните листи, с цел да гони Пеевски във Велико Търново? Омразата по този начин го заслепи, че изгуби освен мястото си в Народното събрание от старопрестолната столица, само че и лидерския стол в Демократична България. На всичко от горната страна потвърди за следващ път правотата на тезата на Движение за права и свободи, че всеки, който се е опитал да натрупа рейтинг и гласове на гърба на Движението, най-после се е провалял.

Защо му трябваше на Борисов да изгрее по всички медии в навечерието на изборите и да сипе огън и жупел по Радев и харвардците? Хем уплаши партийното ядрото си с хипотетична кандидатура за министър председател, хем втвърди врагове със увереността си за поредна победа на ГЕРБ.  Накрая се оказа, че усмихнатият Петков е завладял даже непревземаемия до момента 25-ти МИР на гневния Борисов.

Втората огромна изненада на вота несъмнено е Възраждане. Четвърто място на водача Костадин Костадинов в конкуренцията за президент, изпреварващо Лозан Панов и всички други, и седмото място в Народното събрание с група от 13 депутати, е сериозна поръчка от страна на новите патриоти. С протеста си против зеления документ и ограниченията те обраха популисткия избор по този начин, както преди време Марешки се класира в Народното събрание с евтиния бензин, а по-късно Мая Манолова с лозунга  " Мутри вън! "

Възраждане към този момент държи един от ключовете за новия кабинет. Продължаваме промяната и Демократична България не могат сами да го създадат. Дори да съумеят да привлекат Слави Трифонов, гласовете не им стигат. И имат потребност от Българска социалистическа партия. Възраждане обаче ще е твърда и гласовита съпротива, с която на новите млади в Народното събрание по никакъв начин няма да им е елементарно.

Очакваната изборна вълна от над 3 милиона гласоподаватели остана мираж. Възрастните хора всеобщо не излязоха да гласоподават, тъй като не могат да се оправят с машините. А и поради Бойко Рашков. Полицията изплаши хората. Струпването й пред секциите, отблъсна на пенсионерите и те си останаха у дома. Децата им - работещите българи на междинна възраст, разочаровани от неуспеха на 45-ото и 46-ото Народно събрание, пък си споделиха, че усилието да се разходят до машините не си коства.

Така за първи път в България внуците взеха решение изборите.

Младите внезапно повишиха резултата на Политическа партия, тъй като разпиленият избор от митинга промени гравитацията, (нагласите) в обществото и докара прилива.

Младите демонстрираха, че не желаят остарялото, само че и партиите на митинга. Искат нещо ново. Кирил Петков и Асен Василев в точния момент напуснаха потъващия транспортен съд на служебния кабинет и направиха най-агресивната акция в обществените мрежи. Говорят на езика на ядосаните млади, движат се по ръба като всички тях. И въплъщават сбъдната фантазия – млади, богати и известни. Не им пука от престижи, не ги стряска законът. Деца на България, само че жители на света.

Голямото изчегъртване по този начин и не се случи. Вместо това страната задраска доверието в себе си. Издъни се с изборите, по този начин както с имунизацията.

Скандалите с машините, почнали през седмицата с непредвидени доставки в секрети хранилища, избуя в изборния ден в хаоса с гласуването с една карта. Десетки бяха случаите на възмутени гласоподаватели, неразбрали, че щом извадиш картата от машината вотът завършва.

Вотът бе белязан от рекорден брой преписки за нарушавания, в това число противозаконната пропаганда на Кирил Пенков. Но и от рекордно ниския брой наблюдаващи на изборите.

Социолозите отново бяха сюрпризирани. Уж борбата беше за изборното сребро, а се оказа за златото. Никой не надуши краха на Българска социалистическа партия и Демократична България. Единствено Андрей Райчев позна, че систематичните партии ще имат болшинство, а партиите на смяната малцинство, както и че увеличеният резултат на Движение за права и свободи ще трансформира придвижването основен фактор

След двойните избори на 14 ноември към този момент няма мощ, която да убеди социалистите, че Корнелия Нинова става за водач. Ако не беше тъжно, изборното й твърдоглавие, че е трета мощ, която чака да бъде поканена за кабинет, щеше да е комично.

9 по Рихтер раздруса Позитано от всички страни в понеделник, с цел да покаже, че социалистите - от младежите до националния съвет, желаят смяна.

За първи път няма значение кой е първи на изборите. А кой ще сформира кабинет. Хората още веднъж споделиха на партиите, че не желаят разделяне и пленарни борби, а общи дейности за кабинет, който да изведе страната от рецесията. Феноменът на изборите 2 в 1 бе новото болшинството гласоподаватели. То няма партиен цвят. То е младо и яростно, желае всичко да се случва бързо, тук и в този момент, не е склонно да прости. През юли даде късмет на Слави, в този момент - Кирил Петков. Остане ли и в този момент разочаровано, то е в положение да вкара в Народното събрание политически Франкенщайн.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР