Най-старият и престижен форум за съвременно изкуство - Венецианското биенале,

...
Най-старият и престижен форум за съвременно изкуство - Венецианското биенале,
Коментари Харесай

"Ето къде си" на Михаил Михайлов ще представи България на Венецианското биенале

Най-старият и влиятелен конгрес за модерно изкуство - Венецианското биенале, учреден в края на 19 век, публично ще бъде намерено в събота, 23 април. Ден по-рано вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие българския павилион на събитието.

България ще се показа с плана " Ето къде си " на художника Михаил Михайлов, който работи върху него в продължение на месец. Експозиционното пространство  " Спацио Рава "  (Spazio Rava) ще е мястото, където ще бъде изложен нашият план. Намира се в централната част на Венеция, в квартала " Сан Поло " на " Канал Гранде ", наоколо до моста Риалто. Михайлов е родом от Велико Търново, само че от години живее и работи във Виена и Париж. Проектът му " Ето къде си " е определен в съревнование с още 16 други през януари тази година.

Общата тематика на тазгодишното издание на Венецианското биенале е „ Млякото на фантазиите ” (The Milk of Dreams). Името идва от заглавието на книга на английската художничка, скулпторка и писателка сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011), в която тя разказва вълшебен свят, в който животът се трансформира непрекъснато през призмата на въображението. В общата галерия на Биеналето тази година вземат участие 213 създатели от 58 страни. Освен общата експозиция национални павилиони на биеналето имат близо 80 страни. За първи път с национални павилион ще се показват Намибия, Непал, Оман, Камерун и Уганда.  

Темата за съветската инвазия в Украйна към този момент е част от биеналето. Още в първите дни на март управлението на форума разгласи, че съветски публични делегации няма да бъде одобрявани. Имаше подозрения, че украинският павилион няма да може да отвори порти точно поради войната, само че тези страхове не се оправдаха. Украинският създател Павло Маков, работил години наред в Харков, съумя да направи инсталацията си, която се назовава „ Фонтани на изтощението “, концепцията за която датира от 27 години. Това е пирамида на 12 равнища, формирани от стоманени фунии, водата, която минава през тях, слиза на долното равнище към още повече фунии.  

Украйна получи и още едно пространство. То е тъкмо пред американския павилион, а задачата е войната да се сложи в центъра на арт ревюто. За задачата е съединена огромна структура от обгорено дърво. Встрани пък се издига висока купчина от чували – отпратка към метода, по който украинците желаят да опазят паметниците на културата от съветските бомби. Дана Космина – украински проектант, е основател на концепцията.  

Така че Украйна на процедура ще бъде показана двойно на Биеналето. За сметка на това съветският павилион, чиято постройка е една от най-внушителните в така наречен " Градини на Биеналето ", ще остане затворен.  

 Яра Бубнова и Михаил Михайлов (един до различен в средата)

Българското присъединяване на Венецианското биенале се провежда от Министерството на културата и се продуцира от Националната изложба и комисаря Яра Бубнова.

Венецианското биенале се открива публично на 23 април и ще продължи до 27 ноември. 

Репортаж на Светослава Кузманова за десетото присъединяване на страната ни във Венецианското биенале можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР