Най-старият европейски кинофестивал - Мостра Венеция, чието 78-о издание трябва

...
Най-старият европейски кинофестивал - Мостра Венеция, чието 78-о издание трябва
Коментари Харесай

Напрежението между Китай и Тайван стигна до кинофестивала във Венеция

Най-старият европейски кинофестивал - " Мостра Венеция ", чието 78-о издание би трябвало да се открие на 1 септември, си има главоболие с политическия спор сред Китай и Тайван. Националната принадлежност на два кино лентата в програмата на събитието бе изменена след напън от китайското държавно управление. Първоначално показани в програмата като ленти от Тайван, те трябваше да бъдат записани като идващи от " Китайско Тайпе ". Часове по-късно Тайван настоя, че националността им би трябвало да бъде върната, само че не е ясно дали молбата му ще бъде удовлетронена.

Става дума за " Нощта " на родения в Малайзия режисьор Цай Минлян и за " Водопадите " на Чун Мон-хон, написа уеб сайтът France24. 

" Ще продължим да поддържаме връзка с уредниците и да настояваме посредством разнообразни канали нашите филми да не бъдат обект на неблагоразумен напън и суверенитетът ни да не бъде омаловажаван ", съобщи Кендра Чен от тайванското Министерство на външните работи. 

Цай Минлян е един от най-бележитите тайвански режисьори, печелил " Златен лъв " във Венеция с кино лентата си " Да живее любовта " и Голямата премия на журито през 2013-а с " Улични кучета ". Тайван обаче е обект на дълготраен напън от страна на китайските управляващи, като създателите от острова постоянно не биват допускани до интернационалните събития или пък би трябвало да се явяват под имена, утвърдени от Пекин. Тайванските спортисти също са принудени да се състезават от името на Китайско Тайпе. С условието постоянно са принуждавани да се преценяват и тайванските производители, които би трябвало да етикетират стоките си под същото името или като " Тайван, Китай ". 

Фестивалът във Венеция, един от дребното, които не са имали " нулева " или цифрова година поради ковид, ще се организира от 1 до 11 септември, а в конкурсната програма са филми на именити режисьори като Джейн Кемпиън (с първия си режисьорски план от 12 години насам), Педро Алмодовар и Паоло Сорентино. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР