Най-силната година за Специализраната прокуратура е 2019-а. Това става известно

...
Най-силната година за Специализраната прокуратура е 2019-а. Това става известно
Коментари Харесай

През 2019 година спецпрокуратурата е образувала най-много преписки

Най-силната година за Специализраната прокуратура е 2019-а. Това оказва се от разбор на работата на институцията за интервала 2012-2020 година През 2019 година са формирани 2743 нови преписки, регистрира Калина Чапкънова - член на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Тя показа разбора на институцията за последните години.

През 2020 година статистиката регистрира лек спад в броя на новите каузи. За сметка на това през същата година има решени 7066 преписки, сподели Чапкънова.

През 2020 година са подписани 77 съглашения.

Пак съгласно статистиката корупционните каузи през 2019 година са 84, а през 2020 година - 86.

Институцията е изпълнила предоставената й по закон функционалност. Данните сочат висока степен на успеваемост и по този начин е осъществена концепцията на законодателя, уточни Чапкънова.

Внесените в съда досъдебни производства за проведена престъпност са 898. 1157 индивида са наказани, 83-ма са оправдани. Петнайсет лица са дадени на съд за закононарушения против републиката. От 2016 година спецпрокурорите са по-натоварени от сътрудниците им в окръжните прокуратури. Най-голяма е разликата през 2018 година, през 2019 година и 2020 година степента на натовареност съвсем се уеднаквява.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова уточни, че работата на институцията е била ефикасна. " Правото и политиката са тясно свързани. Но се надявам, че като в правова страна, политиката ще служи на правото, а не правото на политиката. Не се усещам като човек, който не си е приключил работата. Атаките против нас започнаха, тъй като си вършим работата без значение от никой орган и институция, а по вътрешно разбиране ", сподели Маджарова. Миналата година предадени на съд за корупция са 66, наказани са 16, регистрира тя и добави, че тези резултати са реализирани макар остарялото законодателство. Сред делата са каузи против заместник-министър и против кметове.

Спецпрокуратурата няма потребност от отбрана, потребност от отбрана има правото, уточни Маджарова.

Ваня Илиева от Върховната касационна прокуратура разгласи, че най-трудни за решение са корупционните каузи. Събирането на доказателства за всяка социална поръчка, както и анализът им, лишава доста време, уточни Илиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР