Най-разпространената готварска подправка е солта. Но правилно да посолите готовото

...
Най-разпространената готварска подправка е солта. Но правилно да посолите готовото
Коментари Харесай

Ако сте пресолили манджата...

Най-разпространената готварска фалшификация е солта. Но вярно да посолите готовото ядене, без да прекалите и в това време солта да е задоволителна, е цяло изкуство. Това, което за един е обикновено, за различен е прекомерно.

В началото на варенето сол се поставя единствено в два случая. Когато се варят макарони, спагети и сходни, или когато готвите рибена супа или просто варите риба. Във всички останали случаи солта се прибавя, откакто се сварят продуктите.

Плънките за пайове и за чушки и други зеленчуци се соли повечко. Смята се, че част от солта се разтваря в тестото или в зеленчуците. Бобовите растения се солят след приготвянето им. Ако ги посолите първоначално, ще ги варите до безконечност.

 Пълнени чушки

Месото единствено по себе си съдържа висок % разнообразни соли, по тази причина не постоянно е належащо да му добавяте готварска сол. Особено пък в случай че е печено на плам или на скара. Достатъчно е да го овкусите с други подправки.

Рибата би трябвало да има емфатичен солен усет, по тази причина се соли щедро. Зеленчуците се солят повече от месото, само че по-малко от рибата. Ако ги пресолите, няма по какъв начин да ги оправите, в случай че не знаете някои трикове. Те ще спасят ястието, в случай че сте прекалили със солта.

Ако пресолите месото, прибавете маслен сос, който незабавно ще изтегли солта. Този бърз резултат се дължи на обстоятелството, че месото е прекомерно компактно и захваща солта единствено с периферията на парчето си, изключително в случай че то е по-голямо.

В рибата солта прониква дълбоко. Това се дължи на порестата конструкция на рибата и нежността на нейното рибно месо. За да оправите пресолената гозба, би трябвало да я сервирате с доста картофено пюре, в което не сте добавили сол.

 Кюфтета

Можете също по този начин да задушите малко зелени подправки дружно с пресолената риба, те ще изтеглят част от солта. Ако сте пресолили зеленчуци, има единствено един метод за оправяне на манджата. Трябва да ги намачкате до пюре и да добавите същото количество зеленчуково пюре без сол.

Пресолените гъби можете да оправите, в случай че добавите малко вода, в която сте добавили лимонен сок. Също става и в случай че добавите нова порция гъби. Супата, която сте пресолили, може елементарно да се оправи, в случай че добавите в нея фиде, ориз или картофи.

За да опитате супата на усет, до момента в който се готви, би трябвало да загребете с лъжица от средата, а не от повърхността. Не опитвайте горещата чорба, тъй като няма да разберете усета й, а изчакайте глътката да изстине в лъжицата и тогава пробвайте.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР