Най-после свобода: след 106 дни тежък локдаун Сидни и цял

...
Най-после свобода: след 106 дни тежък локдаун Сидни и цял
Коментари Харесай

След 106 дни тежък локдаун: най-после свобода в Сидни, но не за всички


Най-после независимост: след 106 дни тежък локдаун Сидни и цялостен Нов Южен Уелс могат да си отдъхнат. Но новата независимост не важи за всички, а единствено за имунизираните. Ето на какво могат да се радват те:

Отново на независимост в Сидни

Австралийската тактика в битката против пандемията дълго време. Но мощно заразната разновидност Делта нанесе много вреди на блестящата австралийска статистика. Най-тежко обиден беше щатът Нов Южен Уелс на Източното крайбрежие - а с това и метрополията Сидни. Те дълго време " боледуваха " тежко - постоянно там записаха по над 1500 новозаразени на ден.

" Трябва да се научим да живеем с вируса "
Редакцията предлага
Затова управляващите започнаха фрапантни ограничения: в края на юни публичният живот в Сидни и в целия щат на процедура спря. Заради ковид жителите имаха право да напущат домовете си единствено в изключителни случаи, освен това без да се отдалечават на повече от 5 километра.

Все повече хора обаче се имунизират, така че броят на новите болести в щата към този момент спада: през вчерашния ден бяха регистрирани единствено 496 нови случаи. Миналата седмица над 70% от хората там към този момент са били ваксинирани с две дози ваксина, така че през днешния ден, след 106 дни локдаун, рестриктивните мерки бързо стартират да отпадат. Нов Южен Уелс се оправя с имунизирането най-добре в цяла Австралия. Делът на имунизираните за цялата страна е към 62%.

Вдигането на рестриктивните мерки беше посрещнато от медиите с възторжени възгласи. Някои заговориха за " Деня на свободата! ". Само че нововъведените свободи се отнасят само до хората с цялостна имунизация. " Ние ще изведем страната от тази пандемия ", съобщи министър председателят на щата Доминик Пиротет. Той обаче посочи, че по този път ще има и трудности: " Трябва да се научим да живеем с вируса ".

Как наподобяват новите облекчения?

В Сидни, както и в целия щат Нов Южен Уелс имунизираните още веднъж ще могат да се събират навън на групи до 30 души. В затворени пространства дружно могат да се събират до 10 души. Магазините, заведенията за хранене и фризьорските салони още веднъж отварят, само че със наложително съблюдаване на разпоредбите за хигиена и отдалеченост. Същото важи още за музеите, кината и фитнесите. В стадионите и зоологическите градини към този момент могат да влизат най-много по 5000 души по едно и също време.

Премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пиротет

Пред доста магазини начаса се образуваха огромни опашки. И ползата към фитнесите е огромен. " Всички курсове при нас през днешния ден бяха запълнени до последното място ", споделя собственичка на фитнес-студио в Сидни пред телевизионния канал ABC. Фризьорите в града също не могат да смогнат - прекалено много хора желаят още в първия ден след локдауна да освежат прическата си. Пиротет също незабавно отиде да се подстриже, а след това реши да прескочи и до кръчмата. " Това е популярен ден за нашия щат! ", възкликна министър председателят. И добави, че след " 100 дни кръв, пот и липса на бира " в този момент хората са заслужили да си отдъхнат.

От 25 октомври отварят порти и учебните заведения в Нов Южен Уелс, а идващите облекчения ще бъдат въведени, когато се имунизират над 80% от жителите на щата. За разлика от това оптимистично развиване, прилежащият щат Виктория, където се намира милионният град Мелбърн, към момента се бори против мощната инфекциозна вълна.

Общият брой на инфекциите в 25-милионна Австралия от началото на пандемията е 127 000. Досега към 1430 души са умряли от Ковид-19.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР