Най-популярните дезинформационни послания в българското Фейсбук пространство по време на

...
Най-популярните дезинформационни послания в българското Фейсбук пространство по време на
Коментари Харесай

Вижте кои са най-популярните дезинформационни послания във Фейсбук по време на предизборната кампания

Най-популярните дезинформационни послания в българското Facebook пространство по време на предизборната акция са свързани с COVID-19, противоепидемичните ограничения и имунизациите.

Това демонстрира проучване на Центъра за проучване на демокрацията " Пропаганда и дезинформация в предизборната акция: съществени послания и канали за разпространяване ", показано през днешния ден в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Анализът показва обзор на главните дезинформационни послания, които партиите и техните претенденти популяризират в обществените мрежи и прави опит да разкрие евентуалното им влияние върху публичното мнение в навечерието на изборите. Проучването се стопира върху разпространяването и връзките с предизборната акция на две известни дезинформационни послания - " COVID-19 е машинация, или най-малко пресилена опасност, която не постанова въвеждането и използването на ограничения, а имунизациите са рискови и могат да бъдат по-вредни от самата болест " и " Европейският зелен пакт вреди на българската стопанска система, причинявайки всеобща безработица във въглищните райони ".

Изследвани са обществено налични фейсбук страници и групи, които са били обект на наблюдаване за интервала сред 14 октомври и 8 ноември 2021 година Включени са медии, разграничени на съществени и " проблематични " /с история на издание на манипулативни послания и външно влияние/, профилите на авторитетни персони, потребителски групи и страници, ориентирани към полязириращи тематики, както и страниците на всички съществени партии и най-популярните политици. Изследвана е специфична група от страници, отдадени на разискването на тематиката COVID-19.

Като цяло, главните медии отразяват пандемията и обвързваните с нея ограничения обективно, наличието на проблематични страници и групи обаче реализира по-висок % на взаимоотношения, въпреки и при по-малък брой на самите взаимоотношения и на почитателите, се показва в разбора.

Преобладаващи дезинформационни послания, свързани с COVID-19, са " документите са безсмислени, тъй като имунизираните хора се заразяват и популяризират вируса, колкото неимунизираните ", " документите са форма на тирания или фашизъм ", " имунизациите са създадени за къс интервал от време и затова са неизпитани и рискови ", " пандемията е измислена от политици и фармацевтични компании със зловредни цели ".

Най-популярните послания, свързани с Европейския зелен пакт, го показват като химеричен стопански неизпълним идеал, който е виновен за енергийна рецесия. Шест от десетте най-популярни поста по тематиката са оповестени от проруски източници, които доста постоянно застъпват и проруски тези. Общата тематика сред тях е опълчване на Европейския зелен пакт, постоянно посредством манипулативни пояснения за високите цени, както и мощна поддръжка за съветски енергийни планове, като АЕЦ " Белене ".

Влиянието на дезинформационните послания върху публичното мнение проличава от изследване на публичното мнение, което е направено за България измежду 800 пълнолетни жители сред 22 октомври и 8 ноември. Според данните към една трета от българите имат вяра, че COVID-19 е небивалица за да усили облагата на фармацевтичните компании. 44 на 100 имат вяра, че имунизациите против COVID-19 са рискови и непроверени. Делът на невярващите в ковид и в успеваемостта на имунизациите е резистентен при всички възрастови групи, а над 40 на 100 счита, че статистиката за умрелите от вируса е нагласена. Над една трета от популацията също поддържа тайната теза, че ограниченията против разпространяването на болестта с COVID-19 са политически скрит план, насърчаван от непознати сили.

Според данните, сходен е скептицизмът и към Европейския зелен пакт. Близо 40 на 100 от запитаните настояват, че само Зелената договорка е отговорна за увеличението на цените на електрическата енергия и газа. Липсата на осведоменост може да изясни част от тези отзиви, разяснява специалистът Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. Всеки втори българин е склонен с постоянно тиражирания мит, че при затваряне на въглищните централи ще има режим на тока. Близо две трети от хората не престават да поддържат построяването на АЕЦ " Белене " и Турски поток. 45 на 100 виждат и Русия като единствен вероятен избавител на Европа във времена на енергийна рецесия.

Според разбора на предизборната акция в онлайн пространството страниците на главните партии вземат главен дял от политическата полемика в обществените мрежи. Въпреки това нови придвижвания като " Продължаваме промяната ", както и националистически партии, изключително " Възраждане ", демонстрират стабилно мощен растеж на броя почитатели и взаимоотношения /харесвания, мнения и споделяния/, разяснява специалистът Горан Георгиев.

От Центъра за проучване на демокрацията обобщиха, че предизборната конюнктура в допълнение укрепва познатия резултат на поляризация и разделяне на публичния спор в обществените медии и означиха, че анализът им затвърждава изводите, че страната е една от най-уязвимите страни членки на Европейски Съюз към разпространяването на пропаганди и дезинформационни послания.

Според специалистите е належащо българските медии и държавното управление, както и гражданските организации да подхващат незабавни координирани ограничения за по-добра отбрана на демократичните диспути от агитация и дезинформация. От Центъра показаха нуждата от работещи самостоятелни институции, изключително в медийния бранш, които да служат за коректив и да модерират дебата в обществените медии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР