Най-ощетеният от християнския календар светец, най-редкият. Така някои наричат Йоан

...
Най-ощетеният от християнския календар светец, най-редкият. Така някои наричат Йоан
Коментари Харесай

Днес е празник

Най-ощетеният от християнския календар светец, най-редкият. Така някои назовават Йоан Касиан Римлянин, чиято памет се отбелязва един път на 4 години. Понеже тази година е високосна, на 29 февруари идва неговият ред.

В други години по изключение св. Йоан може да се отбелязва и на 28-и, само че по този начин или другояче името му не участва в църковния календар три години подред. За последно той бе вписан там през 2020 година

Светецът, който се празнува на подобен " извънреден " ден, има огромен принос за монашеския живот и богословие както на Изток, по този начин и на Запад. Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и първата половина на V век, когато християнството на Изток претърпява своя подем – като богословие и подвижнически живот.

Преп. Касиан напуснал родния си Рим и отишъл на Изток, с цел да почерпи от опита на живота в Христос на многочислените християнски отшелници, населяващи източните пустини. Според житието му той приел монашество във Витлеем, а по-късно посетил всички отшелнически обители в Тиваида, учейки се от техните жители.

По-късно отива да живее в Галия (днешна Франция) в град Марсилия и посредством своите творения на латински за първи път придвижва на Запад достоверното източно богословие върху тематики на монашеството и духовния живот. Той е и първият западен създател, който подлага на критика Августиновото обучение за благодатта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР