Най-опасните видове наследствен рак са ракa на яйчниците и гърдата

...
Най-опасните видове наследствен рак са ракa на яйчниците и гърдата
Коментари Харесай

Видовете рак, които най-често се предават по наследство

Най-опасните типове унаследен рак са ракa на яйчниците и гърдата при дамите и рак на панкреаса. Това потвърждават резултатите от изследване на равнището на осведоменост на руснаците за генетично обусловенитe типове рак, които цитира изданието Takie Dela, написа zdrave.to.

22-28% от пациентите с рак на гърдата имат разновидности в гените BRCA1 и BRCA2. Независимо от възрастта, тези нарушавания на генно равнище също участват при 6% от пациентите с рак на панкреаса, без значение от пола. А 5-10% от мъжете имат рак на простатата.

„ Гените BRCA1 и BRCA2 са виновни за постоянното възобновяване на нашата ДНК. (...) Ако обаче тези гени не работят вярно, в ДНК последователно се натрупват промени, които могат да предизвикат неконтролирано клетъчно разделяне и да започват онкологичния развой ”, изясни ръководителят на молекулярно-биологичната лаборатория на Московската градска онкологична болница No 62 Ирина Демидова.

Прави усещане, че в 50% от случаите тези гени могат да бъдат наследени. Демидова означи, че тестването за разновидности на тези гени е включено в програмата CHI.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР