Най-належащите проблеми в момента са на сухопътната граница между България

...
Най-належащите проблеми в момента са на сухопътната граница между България
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Укрепването на сухопътната граница между България и Турция не търпи отлагане

Най-належащите проблеми сега са на сухопътната граница сред България и Турция. Можем да укрепим границата с благоприятни условия за ръководство. Можем също по този начин да предоставим инфраструктура и съоръжение, като дронове, радари и други средства за наблюдаване, както направихме през последните години в Румъния, Испания, Гърция и Полша. Можем също по този начин да увеличим наличието на Фронтекс.

Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на днешната сесия на Европейския парламент по въпросите на промяната на разпоредбите на Европейски Съюз за миграция и леговище.

Тя прикани да се обърне незабавно внимание и на обстановката в Централното Средиземноморие. Миграционният напън се е нараснал доста и прекомерно постоянно трагично за сметка на човешкия живот. „ Трябва да подкрепим нашите страни членки, както и нашите северноафрикански сътрудници в координирането на техния потенциал за търсене и избавяне. ”

През 2022 година Фронтекс заяви за 330 000 противозаконни прекосявания на границата на Европейски Съюз. Това е с 64% повече спрямо миналата година и най-високата стойност от 2016 година насам. Успоредно с това в целия Европейски съюз са постъпили 924 000 молби за леговище. Без подозрение е налице възходящ напън по външните граници на Европейски Съюз. Системите за леговище и приемане в държавите-членки са подложени на доста напрежение. Факт е, че по-голямата част от тези, които подават молби за леговище, не се нуждаят от протекция. Но процентът на върнатите лица е най-нисък - 22 %., акцентира Фон дер Лайен.

„ Миграцията е европейско предизвикателство, което би трябвало да бъде посрещнато с европейски отговор. На съвещанието на Европейския съвет идната седмица ще предложа на държавните и държавните ръководители две обособени посоки на работа: Едната е законодателният развой, а втората - оперативните дейности, които можем да предприемем още в този момент ”, акцентира тя.

Относно законодателния развой: Най-добрият отговор, който можем да дадем, е да реализираме прогрес по Новия пакт за миграцията и убежището. Постигнато е единодушие по синята карта на Европейски Съюз за привличане на висококвалифицирани фрагменти. Създадена е новата Агенция на Европейски Съюз за леговище. През декември беше реализирано политическо съглашение по три значими законодателни оферти. Започна обновяването на биометричната база данни – Евродак, и се чака скоро да стартират договарянията за скрининг, добави ръководителят на Европейска комисия, като акцентира основната роля на Европейския парламент в този развой.

На 9-10 февруари в Брюксел ще се организира среща на върха, само че която държавните и държавните ръководители ще се съсредоточат върху подобряването на конкурентоспособността на европейската стопанска система и миграционната политика, оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР