Най-накрая!!! Най-накрая велико откритие, което е страхотен подарък за Коледа!!! НАСА

...
Най-накрая!!! Най-накрая велико откритие, което е страхотен подарък за Коледа!!!
НАСА
Коментари Харесай

Най-после! НАСА откри първите извънслънчеви планети с размера на Земята!!!

Най-накрая!!! Най-накрая велико изобретение, което е страховит подарък за Коледа!!!

НАСА оповести, че първите планети с размера на Земята, са към този момент открити и доказани!

Това е голям прогрес за търсенето на извънслънчеви планети. Всъщност, самото търсене на извънслънчеви планети е относително нов клон на актуалната астрономия. Първата открита извънслънчева планета бе доказана през 1995 година към звездата 51 Pegasi. Тази първа планета има импровизирано име – Белерофон. Тя е голям газов колос, сходен на Юпитер, само че се намира извънредно близо до своята звезда – обикаля я единствено за 4 земни дни и толкоз продължава една локална година. След 1995 година бяха направени голям брой и главозамайващи открития, само че всички тези открития включваха планети, които са или газови колоси, или суперземи (вероятно скалисти планети, по-масивни от Земята). Дори за неотдавна откритата планета в обитаемата зона, за която писах на 6-ти декември, бе по-голяма от Земята с близо два пъти. Едва в този момент бяха открити първите планети с размер в действителност като този на Земята – от галактическия телескоп на НАСА “Кеплер ”!!!

 

 

 Kepler 20e is an Earth-sized planet

Тази илюстрация от художник демонстрира планетата “Кеплер 20е ”, която е с радиус 0.87 пъти от радиуса на Земята. Image credit: NASA/Ames/JPL-Caltech

Запознайте се с планетите “Кеплер 20е ” и “Кеплер 20ф ”… Тези новооткрити планети са евентуално скалисти. “Кеплер 20е ” е напълно малко по-малка от Венера, с диаметър 0.87 от този на Земята. Планетата “Кеплер 20ф ” е напълно нищожно по-голяма от Земята – радиусът е 1.03 пъти от този на Земята – оскъдна разлика. И двете планети се намират в планетната система “Кеплер 20 ”, която се състои общо от 5 планети и тя се намира на 1000 светлинни години в съзвездието Лира.

“Кеплер 20е ” обикаля към звездата за 6.1 земни дни, а “Кеплер 20ф ” за 19.6 земни дни. Тези къси орбитални интервали демонстрират, че планетите са доста близко към звездата си, извънредно горещи са и са несъответствуващи за поддържането на живот. Тези планети не се намират в обитаемата зона към своята звезда. Повърхностната планета на “Кеплер 20ф ” е 426 градуса по Целзий – т.е. ние по-скоро бихме могли да я назовем двойник на Меркурий, а не на Земята. Температурата на повърхността на “Кеплер 20е ” пък е 760 градуса по Целзий – още по-неблагоприятна.

Вярно е – тези новооткрити първи планети, които са сходни по мярка на Земята, към момента не са това, което търсим – планети с размера на Земята в обитаемата зона към звездата си, подобаващи за поддържането на живот. Независимо от това, новото изобретение демонстрира, че планети с размера на Земята съществуват!!! Новото изобретение демонстрира, че такива планети могат да бъдат откривани и в бъдеще и това е изцяло във опциите на телескопа “Кеплер ”.

Останалите три планети от системата на “Кеплер 20 ” са по своему също доста забавни. Планетите “Кеплер 20б ”, “Кеплер 20с ” и “Кеплер 20д ” обикалят към звездата на всеки 3.7, 10.9 и 77.6 земни дни. Те са по-големи от Земята, само че са по-малки от Нептун. Цялата планетна система е доста дребна – в случай че вземем Слънчевата система за съпоставяне, всички планети на “Кеплер 20 ” биха се побрали вътре в орбитата на Меркурий.

Планетната система “Кеплер 20 ” има и много необикновена класификация. Например, нашата Слънчева система се характеризира със следния градеж – дребните планети като Земята и Марс се намират по-близо до Слънцето, до момента в който газовите колоси като Юпитер и Сатурн са изтласкани надалеч. При “Кеплер 20 ” планетите с друг размер са подредени разхвърляно в следния ред: огромна, дребна, огромна, дребна, огромна. Ама че необятен и чудноват свят – с всяка последващо изобретение ние научаваме странни неща за Вселената!!!

С откритието на “Кеплер 20 ” учените направиха последната крачка преди гигантското предстоящо изобретение, сложено като цел пред телескопа “Кеплер ”. Следващото велико изобретение, което може би ще бъде направено през 2012 година е – откритието на същинска планета с размера на Земята, която обаче обикаля към звезда на задоволително положително разстояние от нея, с цел да поддържа течна вода и живот!

 

 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР