Най-много пари за държавата от близо 33 млн. евро такса

...
Най-много пари за държавата от близо 33 млн. евро такса
Коментари Харесай

Френско-турски консорциум с най-висока цена за летище София

Най-много пари за страната от близо 33 млн. евро такса на година за концесионирането на летище София предложи френско-турски консорциум, включващ оператора на три парижки летища " Еърпортс Де Пари " и турската " ТАВ Хавалиманларъ Холдинг ". Това стана ясно през вчерашния ден при отварянето на офертите на петимата кандидат-концесионери, на което участва и транспортният министър Росен Желязков. Самият той разяснява, че по този начин показани, параметрите на офертата я подреждат преди всичко в търга. Все отново следва сложна оценка и ранглиста на всичките пет предложения, добави министърът.

Следващата по величина на концесионните такси оферта е на обединяването " ССБ София Еърпорт ДжейВи ", в което взе участие датският оператор " Копенхаген Еърпортс ", само че водещ е " ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ ". Той е подготвен да даде годишно заплащане за бюджета от 26,5 млн. евро. За 24,5 млн. евро годишно заплащане е офертата на " Соф Кънект " с водещ член инвеститорският фонд " Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС ", основан в Париж, в партньорство с оператора " Флугхафен Мюнхен ", който ръководи второто най-натоварено летище в Германия след Франкфурт. 21 млн. евро годишна такса предложи българската " Фрапорт България " ЕАД, която е еднолична благосъстоятелност на " Фрапорт Малта Инвестмънт Лимитед " и опитът се покрива от " Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд ", притежаваща 60% от концесионера на летищата във Варна и Бургас. Останалият дял е на " Еърпорт Сървисиз България ", която е на " Химимпорт ", притежаваща самолетната компания " България Ер " - един от огромните длъжници на летище София. Най-ниското концесионно предложение от близо 20 млн. евро е от консорциум " Витоша " с водещ член летищният оператор " Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид " и сътрудник китайската " Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп ". И петте оферти надвишават доста търсеното от страната минимално концесионно заплащане от 15 млн. лева без Данък добавена стойност, или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия за настоящата година.

Основното условие към концесионера е за инвестиция от минимум 1,17 милиарда лева (600 млн. евро), като най-големият разход на бъдещия концесионер е за построяването на трети терминал до десетата година на концесията. Предвидено е още и разширение на Терминал 2. До петата година пък концесионерът има обвързване да направи изследване дали е належащо да се строи нова втора писта на летището. При доказване на нужда от построяването й има обвързване да я построи. Тъй като това са обилни вложения, е дадена опция за удължение на периода на концесията с още близо 12 години.

От отварянето на офертите стана ясно, че всички кандидати са съгласни да платят предплатено желаните от тях 550 млн. лева, предопределени за покриване на задълженията на БДЖ и за нови влакове, и да построят трети терминал до десетата година на концесията, която има общо 35-годишен период. Той може да бъде продължен с още една трета от този период при осъществяване на избрани условия. Това е втори опит за отдаване на концесия на летище София. Първият беше спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев. Основната причина за това бяха занижените критерии и отбраната на националната сигурност. Левицата и синдикатите също бяха срещу концесията с претекста, че тя вреди на националната сигурност. Прокуратурата извърши политическа поръчка и отхвърли настояването на Българска социалистическа партия за прекъсване на търга. Според лидерката на евролистата на социалистите Елена Йончева процедурата е направена по този начин, че да завоюва турска компания. Както се вижда, нейната прогноза е на път да се сбъдне.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР