Най-младият български владетел има решаваща роля за Съединението. Какво рискува

...
Най-младият български владетел има решаваща роля за Съединението. Какво рискува
Коментари Харесай

Най-младият български владетел има решаваща роля за Съединението

Най-младият български държател има решаваща роля за Съединението. Какво рискува княз Александър Първи, когато признава националното дело?

По време на Съединението преди 133 години Княз Александър Батенберг се е намирал в Сандрово. Лятната му резиденция край Варна носи неговото име - Сандро. Така на галено стартират да го назовават в България откакто застава отпред на престола.

Батенберг е псевдоним. Князът го избира самичък, защото не му е позволено да носи знатната си фамилия.
Честваме 133 години от Съединението на България Празнични тържества ще има в доста градове в страната
„ Той Хесен-Дармщат и е директно обвързван с доста от водещите династии в Европа. Той е незабравим с родството си две съветски императрици. Едната е негова вуйна, другата е негова племенница”, уточни доктор Тодор Чобанов, историк.

Но таман кръвните му връзки му оказват помощ да предприеме огромен дипломатически демарш, тъй че Великите сили да признаят Съединението и да не се пролее кръв. Съединението на Княжество България и Източна Румелия обаче коства трона на княза.
Снимка: btvnovinite.bg
Александър I се отдръпва от престола, само че остава вечно обвързван с България. Той е единственият български държател, който е заровен у нас и още преди 100 години признателните потомци му издигат пантеон в центъра на София.

По традиция софиянци идват на 6 септември в гробницата, с цел да си напомнят славното минало.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР