Най-масовите задължения на българина са към банки, мобилни оператори и

...
Най-масовите задължения на българина са към банки, мобилни оператори и
Коментари Харесай

За какво дължи пари българинът?

Най-масовите отговорности на българина са към банки, мобилни оператори и компании за бързи заеми. Близо 40% от всички несъбрани вземания са към банки, следвани от 27% неплатени задължения към компании за бързи заеми, до момента в който просрочените борчове към телекомите у нас оформят дял от 24% от всички отговорности. Това сочат данните на Асоциацията за ръководство на вземания за 2020 година, представени от вестник „ Труд”.

Общата сума на всички несъбрани задължения, пренасочени към компании за ръководство на вземания, възлиза на 741.6 млн. лв. за 2020 година. Въпреки пандемията, сумата понижава по отношение на предхоната година, когато задълженията са достигали 832.3 млн. лв.. В съпоставяне с 2018 година, понижението е още по-драстично, защото тогава борчовете са възлизали на 1.418 милиарда лв..

Според специалисти, понижението на сумата за 2020 година се дължи на мораториума върху банковите заеми, които са дали глътка въздух на българина. От друга страна, това значи, че финансовите несгоди за доста хора занапред предстоят, защото отсрочката по заемите изтича. „ Не са ясни дълготрайните резултати от него, допустимо е някои семейства да са неприятно сюрпризирани от по-високите суми, които би трябвало да платят за заемите си. Затова вярното ръководство на парите е доста значимо за всеки един от нас и е основно за по-бързото излизане от кризата”, споделя Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Лошите и преструктурирани потребителски заеми набъбнаха с...

Известен растеж отбелязва общият размер нововъзложен дълг на пазара на междуфирмени вземания, сочат още данните от изследването на Асоциацията. Стойността на този индикатор за 2020 година е 9.356 млн. лв., до момента в който за 2019 тя е 7.806 млн. лв.. Идентична е наклонността при броя случаи. За 2020 те са общо 21 459, а за 2019 – 17 169 случая.

Плащаемостта през 2020 година отслабва по отношение на 2019 година, показват още от Асоциацията. Те регистрират намаляване с към 13% на годишна база. „ Трябва да отбележим, че пандемията, динамичната политическа обстановка у нас, както и въвеждането на безспорна отминалост преди решението на Конституционния съд тя да важи единствено за нови отговорности, се отразиха на потребителското държание още през 2020 година Много семейства престанаха да заплащат не тъй като приходите им бяха потърпевши, а тъй като се опасяваха за бъдещето си и избраха да запазят тези пари за по-трудни дни. Но неплащането може единствено да усложни обстановката и да се отрази отрицателно на стопанската система, а оттова – на всеки от нас поотделно”, споделя Райна Миткова.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР