Най-мащабното изследване в Софийска област за гръбначни изкривявания и плоскостъпие

...
Най-мащабното изследване в Софийска област за гръбначни изкривявания и плоскостъпие
Коментари Харесай

Скрининг за ученици, организиран от Клуба на миньора при Елаците-Мед

Най-мащабното проучване в Софийска област за гръбначни изкривявания и плоскостъпие бе извършено в Етрополе. 340 възпитаници от трети до седми клас от СУ „ Христо Ясенов “ и ОУ „ Христо Ботев “ минаха през скрининг, проведен от „ Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе “. Изследването беше осъществено от високоспециализирани експерти от компания „ Спорт и здраве “ с шеф Борислав Чонгов. Част от екипа бе и ортопедът      доктор Александър Герчев. Той е основен помощник в МУ – София, практикуващ доктор в болничното заведение по ортопедия в Горна баня и внук на проф. доктор Александър Герчев, чието име носи болничното заведение в Етрополе.

Резултатите от осъществения скрининг бяха показани на родителите и бяха дадени насоки за профилактика и лекуване в случаите, в които това е належащо.
-->
„ Идеята на профилактичните прегледи е да се проследят две от обществено значимите болести в детската популация – изкривяването на гръбначния дирек и смяната във формата на ходилата при децата. Тези болести след това могат да доведат до разнообразни проблеми в развиването на опорно-двигателния уред “, изясни доктор Александър Герчев. Последният скрининг, юридически в България е през 90-те години на предишния век и то демонстрира, че към 2% от децата в пубертета имат проблеми с гръбначния дирек и с формата на техните ходила. „ Целта на проучването е, колкото по-рано диагностицираме проблемите и вземем ограничения, толкоз и резултатите от лекуването ще са много по-добри “, сподели доктор Герчев. Според него първият обзор при експерт ортопед би трябвало да бъде изработен, когато детето е на възраст 6 – 7 година, а идващият - през пубертета, когато има бързо израстване на височина.

Д-р Герчев изясни и по какъв начин родителите могат да оказват помощ на децата си – да ги следят за смяна в стойката и във височината на раменете. Ако имат подозрения, да се извърнат към педиатъра, който да прегледа детето и при потребност да го насочи към експерт.

Владимир Александров, член на Обществения съвет към СУ „ Христо Ясенов “ и ръководител на Клуба на миньора, показа своя претекст за организирането на скрининга: „ Открихме сколиозата – изкривяването на гръбначния дирек, при огромния ми наследник през предходната година, когато той беше на 16 година Направихме фотография на белите дробове след преболедуван Covid-19. Оказа се, че изкривяването на гръбначния дирек е над 30%. Впоследствие се свързах с лекари и ги убедих да създадем скринингово проучване на учениците в Етрополе. “

Според доктор Александър Герчев няма научни доказателства, че Covid-19 въздейства на изкривяванията на гръбначния дирек, само че затварянето в домовете и обездвижването – сигурно. Затова той прикани децата да спортуват постоянно. „ Плуването и конната езда са от най-важните спортове, които могат да заздравят мускулатурата към гръбначния дирек “, сподели доктор Герчев. Плоскостъпието има единствено един тип профилактика – децата би трябвало да вървят боси.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР