Най-малко девет души са арестувани след сблъсъци между полицията и

...
Най-малко девет души са арестувани след сблъсъци между полицията и
Коментари Харесай

Сълзотворен газ и сблъсъци в Атина заради законопроект за частни университети

Най-малко девет души са задържани след конфликти сред полицията и стачкуващи в центъра на Атина, където се организира митинг против законопроекта на държавното управление, който би разрешил основаването на частни университети в Гърция, заяви гръцката телевизия Скай.



Законопроектът би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание през днешния ден.

По данни на полицията в центъра на гръцката столица се намират към 17 хиляди стачкуващи.



Пред постройката на парламент на площад " Синтагма " стачкуващи са хвърляли коктейли " Молотов " против полицията, съобщи ЕРТ. Силите на реда са дали отговор с потребление на сълзотворен газ. Хиляди студенти стачкуват през днешния ден, часове преди Народното събрание да утвърди оспорвания закон за частните университети, който съгласно тях ще сътвори две равнища в образованието в интерес на богатите.

В демонстрациите вземат участие разнообразни организации на студенти, преподаватели, възпитаници, синдикати и други



Снимки: Българска телеграфна агенция и БГНЕС

Според протестиращите законопроектът на държавното управление ще комерсиализира висшето обучение, ще ускори обществените неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще понижи финансирането им.



Премиерът Кириакос Мицотакис отбрани самодейността на държавното управление си, като съобщи, че законопроектът е „ огромна и историческа стъпка “, която ще разреши огромна част от 40-те хиляди гръцки студенти, които в този момент се образоват в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще сътвори опция за привличане на задгранични студенти в Гърция и ще върне в страната учени, които сега преподават в задгранични университети.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР