Най-малко 94 души са загинали и над 100 са ранени

...
Най-малко 94 души са загинали и над 100 са ранени
Коментари Харесай

94 загинаха в сблъсъци на границата между Киргизстан и Таджикистан

Най-малко 94 души са починали и над 100 са ранени в конфликти на границата на Киргизстан и Таджикистан, които са най-ожесточените от години, съобщи Би Би Си. Напрежението сред двете някогашни руски републики избухна в сряда, само че в петък бе подписано помирение.

Двете съседки оспорват границата си от разпада на Съветския съюз насам, като и двете в този момент се упрекват за започване на боевете. Таджикистан и Киргизстан споделят 1000 км обща граница, от която оспорват към една трета. През 2021 година имаше конфликти, при които починаха близо 50 души.

Късно нощес Киргизстан заяви за общо 59 жертви и над 100 ранени. Таджикистан на собствен ред заяви за 35 починали и минимум 20 ранени. Киргизстан твърди, че са евакуирани 137 000 души от зоната на спора, само че през вчерашния ден локални медии оповестиха, че част от хората към този момент се завръщат в домовете си. От Таджикистан няма вести за всеобща евакуация.

Примирието в петък бе реализирано под интернационален напън и макар че има взаимни обвинявания за обстрел към този момент удържа. Кремъл разгласи за своя заслугата за понижаване на напрежението, като разгласи, че Путин е провел диалози и с двамата президенти Емомали Рахмон (Таджикистан) и Садир Жапаров (Киргизстан). " Путин прикани двамата водачи да разрешат обстановката " напълно по кротичък, политически и дипломатически път допустимо най-скоро ", написа в известието на Кремъл, което, несъмнено, е в цялостен контрапункт на експанзията на Путин в Украйна.

Днес в Киргизстан е ден на народен печал в памет на жертвите.

Напрежение в последните дни има и сред Армения и Азербайджан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР