Най-малко 68 християни са били убити, a много повече отвлечени

...
Най-малко 68 християни са били убити, a много повече отвлечени
Коментари Харесай

Близо 70 християни са убити в рамките на два месеца

Най-малко 68 християни са били убити, a доста повече отвлечени или разселени през последните два месеца единствено в един щат в централната част на Нигерия, съобщи Aleteia.org, базирайки се на фондацията „ Помощ за църквата в потребност “ (ACN).

Eдна от епархиите в щата Бенуе се оплаква от бездействието на федералното държавно управление и изброява тежките проблеми на хората, които са били принудени да изоставен домовете си. В основата на казуса са непрекъснатите офанзиви на терористи от племето Фулани, които са най-вече мюсюлмани, против най-вече християнски аграрни общности в централния район на Нигерия. Причините за офанзивите са сложни.

Конфликтите сред номадски пастири и уседнали фермери датират от епохи, само че притокът на висококачествени огнестрелни оръжия през последните няколко години направи офанзивите доста по-смъртоносни и разрушителни. Страната е разграничена отмерено сред болшинството от християнски юг и най-вече мюсюлмански север, като множеството от конфликтите се случват в централния район, който има и най-плодородната земя.

Според епископа терористите се маскират като номадски пастири, с цел да прикрият същинското желание на офанзивите си, което е да прогонят християните от земите им. Щатът Бенуе е прочут като житницата на нацията, само че тероризмът се отразява на обстановката с доставките на храна. Проблемите с фуланските пастири, въоръжени групи и ислямски екстремисти в Нигерия не престават от няколко години, само че Църквата се оплака, че бездействието на държавното управление е влошило обстановката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР