Най-лесно ще е в Хасково, трудни битки в Благоевград, Видин

...
Най-лесно ще е в Хасково, трудни битки в Благоевград, Видин
Коментари Харесай

На старта на изборите! ГЕРБ си гарантира половината области

Най-лесно ще е в Хасково, сложни борби в Благоевград, Видин и Ловеч
На старта на акцията за локални избори картата на областите към този момент е запълнена на половина с градоначалници на ГЕРБ. За останалата част остриетата на Борисов ще се състезават в оспорвана конкуренция с претендентите на Политическа партия и Демократична България, на Движение за права и свободи, само че най-много с самостоятелни претенденти, подкрепени от мощни политически играчи на локално равнище.

Извън огромните градове София и Пловдив, в които Борисов направи цялостна смяна с журналиста Антон Хекимян и кметът на Тракия Костадин Димитров, на останалите места в страната има спорадични промени на кметове. ГЕРБ употребява изпитаната тактита: там, където има проблеми, се пуснаха тълпа от претенденти, които да разпилян гласовете и да подсигуряват триумф на втория тур.
-->
Политическа партия и Демократична България ще хвърлят най-големите си старания за огромните градове, като в Лудогорието, дунавските общини и Родопите са оставили борбата да водят локалните претенденти.

С рокадата в Кърджали, Движение за права и свободи си подсигурява сигурна победа на първи тур. Движението смени тактиката за няколко от регионалните центрове след загубата на предишните избори поради " етническия избор " на втори тур и в този момент ще разшири въздействието си като даде мощна поддръжка на кандидатури или от локални обединения, или на ГЕРБ.

Българска социалистическа партия без късмет на старта за регионален град, ще се бори за по-малки общини.

Кметовете с най-вече мандати се очартават като най-сигурните спечелили с добра тактическа игра, с която са привлекли огромна част от най-върлите си съперници и са пуснали в конкуренцията тези, с минимални щшансове за триумф.

Небивал взлом на локални сдружения, подкрепени от по-малки партии или от локални предприемачи. Открояваща е навсякъде присъединяване на новата групировка Неутрална България, която ще разчита на русофилски избор.

Приближените претенденти до президента към този момент са с най-малък късмет в рависимост от резултатите в Русе и Сливен.

Ето и главните борби в обособените области: 

    
Благоевград точи ножове
Една от областите, където изходът от борбата не е явен. Досегашният кмет Илко Стоянов още веднъж влиза в конкуренцията като самостоятелен, подсилен от ГЕРБ. Предишния - Румен Томов излиза този път без партия. По-предишния Атанас Камбитов също взе участие.

Сред новите лица е претендентът на " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " юристът Методи Байкушев. и депутатът Цвета от " Възраждане ", която е също юрист.

Президентският човек е някогашният регионален Николай Шушков, който е подсилен и от Българска социалистическа партия.
Бургас си има кмет
Досегашният кмет на Бургас Димитър Николов няма да има огромен проблем при с обезпечаването на пети следващ мандат, изключително измежду разцеплението в Политическа партия и Демократична България. В последна сметка депутатът Константин Бачийски се впуска в кметската конкуренция от неговата партия " Средна европейска класа ", а Димитър Найденов, сътрудника му от обединението ПП-ДБ, като самостоятелен.
Варна - още от същото
Оспорвана конкуренция за кметския стол се обрисува във Варна, само че с предизвестена победа за Иван Порних. Кариерата му в локалната власт стартира през 2011 година Всички останали претенденти се включват за първи път. Сред тях е някогашният регионален Благомир Коцев, повдигнат от Коалиция ПП-ДБ. Друг кандидат е депутатът от Възраждане Коста Стоянов, общински консултант и някогашен заместник-кмет на община Бяла. За първи за Българска социалистическа партия взе участие Павел Раличков.
Късметлийският Велико Търново
8 претенденти, съвсем сигурна победа на Даниел Панов, който се бори за четвърти мандат за него. Архитект Йордан Терзийски е съперника му от Политическа партия и Демократична България. Досега бе депутат. От " Българска социалистическа партия за България " издигнаха юрист Ирена Стасинопулу. Журналистът Стилян Найденов е изборът на " Възраждане ".
Видин чака развръзка
Интересна борба се обрисува в крайдунавския град, където ГЕРБ ще се опита да си върне Видин, а Политическа партия ще го нападат с дейния депутат Любен Иванов.

ГЕРБ издигна кандидатурата за кмет на регионалния си координатор Александър Матеев, дълготраен аграрни специалист. Настоящият кмет Цветан Ценков, който направи сполучлив мандат, също ще играе с локална коалиция Съюз на демократичните сили, Национална движение „Симеон Втори" и " Новото време ".
Враца си е първенец
Девет кандидати за поста градоначалник ще се състезават във Враца, с цел да завоюва най-после един от най-успешните кметове на ГЕРБ Калин Каменов, който изкара два мандата. Конкуренти са му Кирил Кунгалов - претендент на ПП-ДБ, някогашният народен представител от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов, националният представител от " Възраждане " Ивайло Папов и Цветан Борисов от Има Такъв Народ.
Майсторите в Габрово
За четвърти мандат ще се бори ученичката на Томислав Дончев Таня Христова, която се надява да няма огромни проблеми в Габрово.  Срещу нея излиза лидерът на листата от Павликени на ПП- Демократична България Ралица Манолова. Но по-сериозната кандидатура е на локалния предприемач Николай Косев, зад който е мощна лява коалиция. До момента той не е взел участие в политиката.
Битката за Добрич
Настоящият кмет на Добрич Йордан Йорданов има сериозна конкуренция, само че и съществени триумфи в досегашните си два мандата. Той още веднъж излиза с коалиция от " България на жителите ", Национална движение „Симеон Втори", ССД, " Глас национален " и " ИТН ". Деница Сачева залага на Красимир Николов, някогашен регионален, а Политическа партия - Демократична България вади в борбата сгашния - Йорданка Костадинова за кмет на Добрич. Политическа партия " Възраждане " залага на 36-годишния инженер по превоза Георги Джендов.
Кърджали с ново начало
Движението за права и свободи чака сигурна победа на първи тур на Ерол Мюмюн, който играе за първи път след дългогодишното кметуване на Хасан Азис. Срещ, него се изправя регионалния Никола Чанев, който е претендент на ГЕРБ и предприемачът Радослав Милев от " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ".
Кюстендил обича традициите
В борбата за Кюстендил влизат общински съветници, гинеколог, криминолог, само че и за пети път Петър Паунов като самостоятелен претендент, подсилен от ГЕРБ, който има големи шансове.
Искрено и персонално в Ловеч
След като ГЕРБ детронира кметицата Корнелия Маринова, чака се оспорвана борба юристката Валентина Недялкова, посочена от Борисов, която 14 пъти е била ръководител на Районна и Общинска изборна комисия, и острието на ПП- Демократична България Искрен Арабаджиев. Той е един от най-активните народни представители, които печели благосклонностите на младежите.
Крепостта Монтана
Независимо, че юрист Петър Петров беше вдигнат още преди месец като претендент за кметското място от " Възраждане ", главният кандидат за поста си остава Златко Живков - един от най-дългогодишните кметове в историята на България и най-дълго управлявалият регионален град. Теменужка Цветкова е претендентът на ПП-ДБ, която бе претендент за народен представител от " Изправи се! Мутри вън! ".
Пазарджик си има номер 1
Голяма тълпа от претенденти и куп локални обединения щурмуват кметския стол в Пазарджик, само че когато в конкуренцията взе участие Тодор Попов,подкрепен от локална коалиция, възможностите на останалите не са огромни. Той излиза против юрист Чавдар Чавдаров, повдигнат от Инициативен комитет, Десислава Георгиева от " Възраждане ", Петър Куленски  - от ПП- Демократична България и някогашният регионален Трендафил Величков.
Перник към този момент се промени
ГЕРБ-СДС застана зад досегашния кмет Станислав Владимиров и това направи борбата за Перник не изключително забавна. При първия си мандат той  бе претендент на " Българска социалистическа партия за България ", а в този момент - от новорегистрираната партия " Движение за разцвет на Перник ". Местният водач на Демократична България Георги Недев също се впуска в борбата, както и

Петър Костадинов от " ИТН ".
Идва плевенска епопея
Градът-герой събра 15 претендентите за кмет. Битката е изцяло неразбираема. Д-р Валентин Христов е претендентът на ГЕРБ. Специалистът по инвазивна кардиология се срещна на арената

счетоводителката Наталия Цанева от " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ", само че и Георг Спартански, самостоятелният претендент, управлявал два мандата.
Женско начало в Разград 
Заместник-кметове на Разград, в този момент се изправят един против различен, с цел да ръководят Общината. Добрин Добрев е изборът на Българска социалистическа партия. Мирослав Грънчаров - на ПП-ДБ. Хабибе Расим - на Движение за права и свободи.

Финансистът Галина Георгиева - на ГЕРБ.

Чака се дамски балотаж.
В Русе дишат тежко
Дали самостоятелния доскорошен кмет Пенчо Милев, в този момент повдигнат от " Левицата ", ще продължи усепшната си кариера или ще съобщи ключа на града още веднъж на ГЕРБ, е интригата на този избор. Милков към този момент е подсилен от 84 известни русенц. За да завоюва, ГЕРБ залага на военачалник. Това е шефът на Университетска болница " Канев " Иван Иванов.
Силистра надгражда
Стар състезател се връща в борбата за Силистра откакто ГЕРБ отдръпнаха сполучлив кмет от конкуренцията. Българска социалистическа партия към този момент поддържа самостоятелния претендент Александър Сабанов, който на два пъти загуби при балотаж от сегашния градоночалник доктор Юлиян Найденов. Сега обаче Борисов заложи на Ивелин Статев, който с изключение на регионален шеф беше началник на полицията.
Отбраната на Сливен
Настоящият кмет Стефан Радев се впуска в конкуренцията за кметския пост за трети мандат, само че той ще е и най-тежък. Не тъй като против него ще е претендента на Българска социалистическа партия ген. Кольо Милев от Българска социалистическа партия, а тъй като алените дадоха поддръжката си на някогашния регионален шеф Минчо Афузов.
Смолян мъчно пада
8 претенденти, забавна борба и нови имена са в конкуренцията за кмет на Смолян. Голямата борба от години е една и съща - ще вземе ли Николай Мелемов следващ мандат или този път предприемачът Кирил Асенов ще успее да постави своя човек. Този път кандидатурата му е полковник Димитър Кацаров, който от дълги години бе пълководец на 101-ви алпийски полк.
Стара Загора отново е млада
Почти предизвестена победа и за Живко Тодоров, кмет на ГЕРБ към този момент сполучливи три мандата. Основният му конкурент ще е ръководителят на Общинския съвет Мария Динева. Дългогодишинят общински консултант Димитър Чорбаджиев е претендентът на Политическа партия. Депутатът Искра Михайлова, която натрупа позитиви, играе за " Възраждане ".
Хеттрик в Търговище 
Опашка за кметове в града - 11 желаят да седнат на мястото на д-p Дapин Димитpoв, актуалният градоначалник, който се?aндидaтиpa зa тpeти мaндaт. По всичко проличава, че ще вземе и четвърти.
Хасково си отдъхна
Ако има някой регионален кмет, който занапред да подвига тостове, то това сигурно е сегашният градоначалник на ГЕРБ в Хасково  Станислав Дечев. След като в родния град на Асен Василев, Политическа партия - Демократична България изгубиха служебно, както и Българска социалистическа партия, като конкурент му остана единствено дългогодишния управлинк Георги Иванов.
Шумен е научен
13 претенденти напират за кметския стол в Шумен, само че финалът също е явен, тъй като един от претендентите е неоспорим любимец. След два мандата ръководство на Любомир Христов, ГЕРБ заложи на неоспорим престиж - ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев. ПП- Демократична България също залагат на Колев, само че на Николай. Той е предприемач. Най-големият противник на ректора обаче ще е Венцислав Венков, който и локалните социалистите оповестиха, че ще поддържат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР