Най-лесно може да си сменим ротацията, ако стана външен министър

...
Най-лесно може да си сменим ротацията, ако стана външен министър
Коментари Харесай

Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора - МВнР

Най-лесно може да си сменим ротацията, в случай че стана външен министър и след 9 месеца връщаме ротацията такава, каквато беше - без никакви спомагателни промени и смени на министри . Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков във Facebook по отношение на осемте месеца отпред на изпълнителната власт.

Денков уточни, че е вкарана малко повече драма за поста на външния министър .

" Няма искри сред мен и Мария Габриел. Още не сме се разбрали. Когато има извънредно решение, ще бъде чуто, само че тонът е, че не може външно министерство да я ябълка на раздора, която да счупи държавното управление ", сподели министър председателят.

По думите му министър председателят и външният министър имат особена роля във всяко едно държавно управление - това са двамата души, които най-често работят дружно или се сменят един с различен, когато има промяна. Ако сложим различен човек, след 9 месеца, в случай че отново вършим ротация, това значи, че ще съм се откъснал през това време и ще би трябвало още веднъж да се връщам към тематиката, изясни Денков.
 Борисов: Ако Денков и Габриел не се схванат, няма да има ротация
Борисов: Ако Денков и Габриел не се схванат, няма да има ротация

Лидерът на ГЕРБ към този момент не взел участие в диалозите за ротацията

По отношение на оценката на министрите, Денков е разменил отзиви и оценки с Мария Габриел, като е поискала среща с всеки един от министрите, с цел да се обсъдят процесите. Другата седмица се чака да има повече диалози кои министри ще бъдат заменени.

" Министрите не са на една или друга партия, а са определени от двамата министър председатели. Министрите би трябвало да си правят работата и да няма партийни пристрастия, само че в случай че не се оправят, би трябвало да си отидат заради професионални аргументи ", изясни Денков.

Според него, че нямали отношение към състава на Министерски съвет и регионалните шефове. Твърдението, че ГЕРБ има единствено Мария Габриел не подхожда на истината, уточни Денков и прикани да се спре с партийното разделяне.

Денков увери, че.

" Никога не съм се чувствал пешка на никого и не съм изпълнявал непознати задания. Президентът не ми се е обаждал да ми споделя какво да върша, когато бях и длъжностен министър на образованието ", сподели той.

Според Денков, в случай че министрите не са специалисти, ще бъдат повлияни от други хора и няма да могат да се оправят с работата си. Министрите си тежат на мястото, имат мнение и могат да го пазят. Отборът на Министерски съвет не би трябвало да се разцепва на фракции, настоя министър председателят.

Областните шефове също ще бъдат прегледани с министрите, като може да има смяна и ротация и при регионалните шефове, единствено в случай че не се оправя и има ли аргументи по тази причина.

Денков акцентира, че той дружно с Габриел би трябвало да подредят Министерски съвет и по-късно да бъде гласуван в Народното събрание. След ротацията Денков също ще даде доклад и ще каже какво е свършило държавното управление.

Регулаторите

За попълването на регулаторните органи , Денков изясни, че това, което от няколко месеца е почнал диалогът е какви да бъдат разпоредбите, с които да се избират хората в регулаторите. Има разновидности по какъв начин да се подходи - всеки да може да предлага, да има разискване и най-после да има единодушие сред другите участници в процеса по попълване на регулаторите, разясни Денков.

Той посочи, че регулаторите са значими за хората и бизнеса. КЗП, Комисия за защита на конкуренцията са регулатори, които имат голяма власт върху бизнеса и живота на хората, разяснява Денков. Нито Народното събрание, нито изпълнителната власт не би трябвало да могат да командват регулаторите.

Денков регистрира като риск, че регулаторите се отсрочват след ротацията. Той се надява процесът по регулаторите да се форсира, без да е за сметка на качеството.
 Николай Денков желае експедитивна ротация
Николай Денков желае експедитивна ротация

Някои министри са изтощени от непрекъснатите нападки

Хазартната активност

Денков изясни, че се разисква опцията да се внесе законопроекта за ограничение на хазарта - към учебните заведения и по малкия екран.

Еврозоната и по кое време ще влезем в клуба на богатите

Денков уточни, че България е първенец по три от четирите посочили . Единственият индикатор, по който имаме проблем, е инфлацията, която е обвързвана най-много с външни аргументи.

Приемането на България в Шенген и по суша

Денков посочи, че сега с Австрия не се водят договаряния, а се разисква с Европейска комисия какви да бъдат идващите стъпки. Очевидно е, че единствената опозиция идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат свое лично решение, а България има цялостна поддръжка на страните от Европейската комисия и Европейския парламент, изясни той.

Борбата против корупцията

Денков изясни, че държавното управление въобще не е спряло. Крайно време е, че откакто бъде подаден сигнал за корупция, оттова нататък щафетата се поема от други органи отвън изпълнителната власт, които би трябвало да довършат работата, сподели той и даде образец, че са спрени корупционните процеси за инхаус процедурите.

За убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

Денков съобщи, че това е следващият случай, в който се вижда, че има очевидни преплетени ползи в правосъдната система. Сега има смяна - заменен е основният прокурор, борим се за правосъдна промяна, сподели министър председателят, като за определяне на всички обстоятелства и условия към групата на Нотариуса да си свърши работата.

Денков добави, че с цел да може да се организира следствие на високо равнище би трябвало да има прокуратура и прокурор, който би трябвало да организира следствието на.

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй "

Денков посочи, че до края на март месец се чака да има първа оценка на Уестингхаус за, с цел да се тръгне към осъществяване на плана. Той ще е подготвен доникъде на 2025 година, като в това време се избира и строител. В средата на 2025 година би трябвало да бъде подписан окончателният контракт и от средата на 2025 година до 2033 година се чака блокът да бъде издигнат.

За мобилните оператори за увеличение цените на цените

Денков посочи, че министри към този момент са се срещнали с мобилните оператори, като следва да има развиване по тематиката с увеличение цените на цените. Държавата може да сътвори други правила, само че въпросът е да се основат най-подходящите правила, надява се министър председателят.

Не се разисква и смяна в данъчните закони, които да са радикални.

Кога ще стартира смяната в образованието

Денков увери, че смяната в образованието не е свършила. Всички знаем, че смяната в образованието е значима, трябват промени, децата се трансформират бързо и светът се трансформира бързо, настоя той. В образованието измененията би трябвало да се създадат бързо, с цел да не се изпусне темпото и времето, сподели Денков.
 Габриел: До дни ще стане ясно кои министри остават след ротацията
Габриел: До дни ще стане ясно кои министри остават след ротацията

Това сподели тя в Брюксел

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР