Най-голямата камбана на шипченския манастир Рождество Христово ще остане безмълвна

...
Най-голямата камбана на шипченския манастир Рождество Христово ще остане безмълвна
Коментари Харесай

Търсят 1 млн. за кулата на шипченския манастир

Най-голямата камбана на шипченския манастир " Рождество Христово " ще остане безмълвна на националния празник 3 март. Повече от година тя не се употребява, тъй като вибрациите разрушават 53-метровата кула на светата обител. От фасадата й падат парчета. Затова достъпът до нея е стеснен, с цел да се сигурността на посетителите, заяви Нова тв.

Преди 10-тина години е юридически ремонт, само че очевидно не задоволително първокласен, изясни за БНР Старозагорският митрополит Киприан. И описа, че има компрометирани елементи в камбанарията на храм-паметника " Рождество Христово ", намиращ се в двора на Шипченския манастир.

Архитект Петър Влахов съобщи, че градивното положение на кулата е доста обезпокоително. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата външна страна на носещите колони на камбанарията. " Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, тъй че това е вторият доста значителен фактор, който оказва въздействие на носещата структура ", изясни Влахов.

1 млн. лв. трябват за спасяването на кулата.
Австрийска компания към този момент е направила разбор като е предложила способ за запечатването на кулата. Компанията е в подготвеност да създаде тухли с идентична конструкция. Затова и  Старозагорската митрополия продължава дарителската акция за набиране на средства.

Шипченският манастир " Рождество Христово " е настоящ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните околности на града и включва черква, отшелнически корпус, поклонническа постройка, подслон и духовна семинария.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР