Най-голямата българска телекомуникационна компания Виваком е обявена за продажба, въпреки

...
Най-голямата българска телекомуникационна компания Виваком е обявена за продажба, въпреки
Коментари Харесай

Спас Русев потвърди пред Файненшъл таймс: Продаваме Виваком

Най-голямата българска телекомуникационна компания " Виваком " е оповестена за продажба, макар продължаващия юридически спор за собствеността на компанията, оповестява " Файненшъл таймс ", като цената може да доближи 1,2 милиарда евро.

Според източници на финансовото издание консултантската компания " Лазард " (Lazard) е избрана да управлява самата продажба, като тя към този момент е провела срещи с евентуални купувачи.

Спас Русев, който оглавява консорциума - притежател на " Виваком "   и има 46% от компанията, е удостоверил пред " Файненшъл таймс ", че се приготвя продажба на телекомуникационната компания, съобщи БНР.  Британският клон на съветската банка ВТБ (VTB Capital) има 20%, като толкоз има и " Делта кепитъл интернешънъл " (Delta Capital International) на някогашния финансов министър Милен Велчев и брат му Георги, показва английското издание.

Самата евентуална договорка се прави оценка на към 1,2 милиарда евро въз основа на неотдавнашни сходни покупко-продажби в района, уточни източник на финансово издание, директно осведомен със обстановката. Консорциумът към Спас Русев закупи " Виваком " за 330 млн. евро преди по-малко от четири години, напомня " Файненшъл таймс "

" Сега е подобаващият миг да продаваме ", показва пред изданието Русев, който живее в Лондон и до наскоро притежаваше футболния клуб " Левски.

Консултантът по бъдещата продажба " Лазард " е бил предизвестен, че евентуалните купувачи би трябвало да са наясно с продължаващите разногласия за собствеността на " Виваком ", свързани с метода, по който компанията беше продадена на търг преди четири години.

" Файненшъл таймс " добавя, че разполага с писмо, изпратено тази седмица на " Лазард " от Empreno Ventures, капиталова компания, следена от съветския предприемач Дмитрий Косарев. 

Косарев е купил дял в люксембургска холдингова компания, която притежаваше " Виваком " преди извършения през 2015 година търг. Оттогава Дмитрий Косарев е завел дело против банката ВТБ, както и против Русев и Велчев. Той твърди, че търгът е бил " мним ", а " Виваком " е бил продаден на консорциума към Русев на изкуствено ниска цена.

Самият Спас Русев отхвърли изказванието и съобщи, че продажбата е била " законна и транспарантна ". Той добави, че посредством решение на лондонски съд от по-рано този месец е бил отритнат опитът на Empreno Ventures да оспори търга от техническа позиция. И от ВТБ обявиха, че обвиняванията на Empreno  са " изцяло неоснователни ", а търгът за продажба на " Виваком " е бил извършен по изцяло законен, транспарантен и конкурентен метод.

Дмитрий Косарев обаче е безапелационен, че ще продължи да предявява желае си пред английските съдилища.

" Файненшъл таймс " припомня, че компанията " Виваком " беше приватизирана през 2004 година и за по-малко от десетилетие тя промени пет пъти собствеността си, преди да стане владеене на консорциума към Спас Русев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР