Най-големият сегмент от хазартния сектор в България са лотарийните игри,

...
Най-големият сегмент от хазартния сектор в България са лотарийните игри,
Коментари Харесай

Хазартната индустрия продължава да расте

Най-големият сегмент от хазартния бранш в България са лотарийните игри, като с изключение на държавния тотализатор на този пазар са и две сдружения, свързани с Васил Божков.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Най-печелившите: Хазарт, оръжие, медикаменти

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се покачва: в този момент на всеки лев облагата е приблизително 22 ст.
4 юли 2018
Големият джакпот е за лотариите на Божков

Новият
хазартен водач " Национална лотария " порасна четири пъти за година и измести държавното тото
19 авг 2016
Хазартна смяна в последния миг

Депутатите ще гласоподават доста по-либерален режим за нахлуване в бранша на компании отвън Европейски Съюз
4 мар 2013 Игралната промишленост в България продължава да пораства, най-малко в случай че се съди по сумата на платените налози и такси. За деветмесечието в бюджета са импортирани 174.4 млн. лева от
хазартна активност, а от сектора предвиждат, че при същия ритъм до края на годината приходите ще са сред 220 и 230 млн. лева За съпоставяне, през 2017 година те са били 200.5 млн. лева Т.е. в този момент нарастването би било с към 13-15%, колкото беше и през миналата година.

Данните показа Ангел Ирибозов, ръководител на управителния съвет на Българската комерсиална асоциация на производителите и уредниците от игралната промишленост (БТАПОИИ), по време на годишното ревю на игралната и развлекателна промишленост.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Повече игри, повече доходи

Хазартният отрасъл регистрира и леко нарастване на броя на лицензираните игрални обекти, като към септември има 876 игрални зали (с 13 повече) и 27
казина . Инсталираните уреди нарастват с 5% спрямо миналата година.

Увеличава се и броят на онлайн хазартните компании, като групата към
казината Palms с изключение на е-казино към този момент предлага и спортни залагания. Дружествата, които са с лиценз на този пазар, доближават 12, като от тях четири са интернационалните играчи, останалите са свързани с български притежатели на офлайн хазартен бизнес. По данни на БТАПОИИ постъпленията от платените такси за онлайн залагания доближават 28.8 млн. лева през първите девет месеца на 2018 година Приходите за бюджета идват от два източника - уредниците на онлайн игри дължат еднократна такса от 100 хиляди лева при регистрация и в допълнение 20% върху разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги.

Събраните доходи за бюджета от тото,
лотарии и залагания върху спортни събития (15% върху приходите от залози) към септември са 82.6 млн. лева Платените такси за издаване на лицензи са 5.8 млн. лева

Ако се съди по докладите на сдруженията за предходната година, хазартният бизнес е и един от най-печелившите – към една десета от облагата на най-рентабилните сдружения измежду корпоративните колоси в България идва от фирмите от бранша. Традиционно мощните резултати идват най-вече от сглобяване на игрални автомати и от продажби на лотарийни билети. Две от тях още веднъж са следените от Васил Божков " Ню геймс ", която дружно с " Национална
лотария " е уредник на едноименната игра, и един от водещите играчи при спортните залагания в страната - " Еврофутбол ".

Всички са и онлайн

По думите на Ирибозов приходите от онлайн промишлеността образуват сред 8 и 10% от общите, като България е на трето място в Европейски Съюз в тази област. Причината е, че страната ни се е трансформирала в център за аутсорсване на технологии, като съществуват и напълно български разработки в тази сфера. Регистрираните онлайн уредници са се нараснали с един, а лицензираните онлайн игри - с четири. Към септември има общо 12 уредника с 13 уеб страницата и издадени 29 лиценза за разнообразни типове игри.

Според БТАПОИИ обаче прогнозите, че онлайн геймингът ще попречи на обичайния
хазарт, се оказват напразни. По-скоро множеството компании, които оферират обичайни залагания, към този момент са и в интернет, като по този начин обгръщат разнообразни групи залагащи.

Според анкета, извършена сред членовете на асоциацията на производителите, 45.5% са на мнение, че сред 5 и 10% от играчите в наземни обекти ще се трансферират онлайн за идващите 3 години. Повечето интервюирани обаче са на мнение, че онлайн
хазартът въздейства отрицателно на физическите обекти, тъй като евентуалните клиенти избират да играят виртуално.

Една трета от тях обаче са показали, че възнамеряват увеличение на игралното съоръжение през идващите 6-12 месеца. Почти половината от интервюираните настояват, че за 2017 и 2018 година резултатите от активността им не се разграничават изключително.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР