Най-големият икономически университет в Югоизточна Европа чества 103 годиниВсяка година

...
Най-големият икономически университет в Югоизточна Европа чества 103 годиниВсяка година
Коментари Харесай

Проф. Димитров: УНСС надгражда славни академични традиции

Най-големият стопански университет в Югоизточна Европа празнува 103 години Всяка година 5000 средношколци и техните родители ни гласоподават своето доверие Още от втори-трети курс студенти ни имат достъп до най-желаните за работа компании Създадохме първия " Стартъп хъб ", подпомагащ новаторски бизнеси на студенти Създаваме академии с бизнеса Провеждаме пробни матури взаимно с школите за подготовка на кандидат-студенти и оценката от тези матури важи за приемен изпит при нас, споделя ректорът проф. Димитър Димитров в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Димитров, УНСС навършва 103 години с каква страст посрещате празника?
-->
- Когато преди 103 години проф. Стефан Бобчев дружно със свои съидейници основават Свободния университет за политически и икономически науки, с изключение на обновените просветителни хрумвания на своето време те вграждат в него своя национализъм и възрожденска пристрастеност, с цел да приготвят виновни и почтени жители.

Днес, в годината, в която честваме 170 години от рождението на нашия патрон, с убеденост мога да заявя, че сполучливо надграждаме тези славни университетски обичаи. Затова и ползата към Университета за национално и международно стопанство набъбна доста, точно в годините на рецесия - законосъобразен резултат от поредната работа на управлението и нашите преподаватели да предлагаме обучение на международно равнище и сериозните ни старания да се числим измежду изследователските университети.

- Как постигате това, УНСС да е едно от най-желаните висши образователни заведения?

- Знаете ли, кандидат-студентската ни акция е под мотото " Пътят на триумфа минава през УНСС " и ние твърдо имаме вяра, че е по този начин. Всяка година 5000 средношколци и техните родители гласоподават своето доверие на нашия университет, като избират да учат при нас. Ние сме най-големият стопански университет освен в България, само че и в Югоизточна Европа. Имаме действителни достижения, които ни трансформират в едно от най-желаните висши образователни заведения. 10 на 100 от всички студенти, учащи се в България, учат в УНСС, а от учещите стопанска система - 1/3 са тези, избрали нашия университет. 

Имаме политика да осигуряваме опция на студентите за стажове, по тази причина и нашите студенти имат достъп до най-желаните за работа компании още от втори-трети курс. Създаваме академии с бизнеса и по този начин студентите черпят опит от водачите на съответните компании. Ценният опит, който получават им дава опция за доста лесна и бърза акомодация след това. Стимулираме студентското предприемачество и сме основали първият " Стартъп хъб ", подпомагащ новаторски бизнеси на студенти. Проектите могат да получат до 50 000 евро финансиране от Фонда на фондовете.

Всичките ни студенти на процедура се осъществят още през първата година от своето довеждане докрай -  над 98 %.  Средната стартова заплата на тези хора е някъде към 2000 лв.. Съвсем закономерно за четвърта поредна година Рейтинговата система на висшите учебни заведения ни дефинира като най-престижното висше учебно заведение в професионално направление " Икономика " съгласно работодателите и преподавателите във висшите учебни заведения, а Министерството на образованието и науката оцени оптимално високо годишното осъществяване на контракта за осъществяване според заложените от МОН политики.

- Конкурентно ли е образованието, което оферирате в чужбина?

- Изградихме един същински университет на бъдещето с интернационален продан на преподаватели и студенти сред 9 водещи европейски бизнес университета, с замяна на запаси, виртуален кампус, с обща осведомителна система - ENGAGE.EU.  Все повече студенти и преподаватели реализират подвижност по стратегия " Еразъм+ ". Водещ университет сме в голям брой планове, ориентирани към модернизацията на българското висше обучение и създаване на мрежи от висши учебни заведения, които имат опция да споделят общи запаси и да основават хибридни стратегии сред университети с друг профил. Имаме дуални стратегии с университети в Европейския съюз, само че и с страни отвън него. Най-новото ни съглашение е за взаимна стратегия с Република Косово. Мисля, че сполучливо се вписваме в европейското просветително пространство

- Как върви кандидат-студентската акция? 

- Гледам оптимистично на кандидат-студентската акция. Създадохме Консултативен съвет за акцията и успяхме да изпълним доста срещи онлайн в учебни заведения и общини из цялата страна. Ентусиазираното включване на целият преподавателски състав ще даде отличен резултат, убеден съм в това.

Провеждаме пробни матури взаимно с школите за подготовка на кандидат-студенти и оценката от тези матури важи за приемен изпит при нас. Работим сполучливо с Асоциацията на икономическите учебни заведения в България и с новосъздадената Асоциация на езиковите гимназии. 

Стартирахме огромна стратегия за рационализация на образователната база и студентските общежития и енергийна успеваемост на сградния фонд. На процедура всички наши студенти ще имат общежития и то при отлични условия за живот. 

От новата образователна година предлагаме три нови взаимни бакалавърски стратегии - " Киберсигурност и електронно ръководство ", " Компютърна обработка и разбор на данни (Data Science) " и " Педагогика на образованието по стопанска система и информатика ". Новите стратегии ще приготвят най-търсените в бъдеще експерти.

- В навечерието на празника с какви думи ще се обърнете към своите пратки? 

- Когато се обърна обратно, виждам комплицирания път на неизбежни промени, който извървяхме дружно. Пандемията, която беляза началото на моя мандат, ни изправи пред действителна опасност за образователния развой и кандидат-студентската акция. Под опасност бяха сложени приходите на университета и естествения работен развой. Наложи се с неимоверна скорост да доизградим нашето цифрово лице и да потърсим бъдещите си студенти онлайн и то по способи, които в никакъв случай не бяхме употребявали. Най-важното обаче е, че с помощта на тази гражданска война в работния развой, успяхме да реализираме и гражданска война в метода си на мислене. Преобърнахме визиите си. Научихме се да бъдем новаторски по безусловно друг за нас метод. И резултатите не закъсняха. Пред заплахата да се заличим, ние се отличихме. Вече за едно място се борят по трима претендент -студенти, а публикационната ни интензивност е повишена близо 5 пъти. Авторитетът на УНСС пораства и сме издирван сътрудник за значими начинания на интернационално и европейско равнище. Научните ни конференции задават новите стопански модели в интервала на международна рецесия. 

Уважаеми преподаватели и чиновници, благодаря Ви за високия професионализъм и непрекъснатите старания да поддържате високо качество на преподаването и научните проучвания. Целта на нашите прародители преди близо век е наша цел и в този момент - да гледаме провокациите в очите и да търсим отговорите на въпросите, от които зависи бъдещето на всеки от нас, на нашия университет и на България. УНСС потвърди своя капацитет да ръководи измененията, да намира изобретателни решения и да отстоява университетските си полезности и правила.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР