Най-доброто единично описание на гражданска война, което някога съм срещал,

...
Най-доброто единично описание на гражданска война, което някога съм срещал,
Коментари Харесай

Възможностите за втора гражданска война в САЩ

Най-доброто единично изложение на революция, което в миналото съм срещал, е сцена от " За кого бие камбаната " на Ърнест Хемингуей. Действието се развива по време на Гражданската война в Испания, испанка, вярна на Републиката, на име Пилар, разказва първите дни на войната. В продължение на две дузини страници тя разказва убийството на най-видните фашисти в родния й град, откакто се афишира за републиката. Тя приключва историята, като го назовава " най-лошият ден в живота ми, до един различен ден ", след което декларира, че най-лошият ден е бил, когато фашистите завладяват града три дни по-късно, написа за The Hill Адриан Боненбергер, публицист и деец от армията на Съединени американски щати.

Наскоро пуснатият филмов откъс за иден филм, провокира полемика за хипотетична революция в Америка. Трейлърът наблюдава някогашна конфликтна журналистка, до момента в който тя и нейният екип се пробват да осмислят една страна, потопена в неустановеност и безпорядък, когато 19 щата се отделят.

Подробностите за сюжета на кино лентата са нищожни. Но промоционална карта, споделена в платформата, наричана преди този момент Twitter, разделя Съединени американски щати на пет фракции: Западни сили, състоящи се от северозапада и проявяващи настроението на милицията в Айдахо; републики в Тексас и Калифорния (Калифорния наподобява е съдружник на западните сили); " Алиансът на Флорида ", формиран от част от някогашната Конфедерация; и останалите " лоялни " щати.

Картата е безумна по повече от един метод. Разединените щати в никакъв случай не биха се разпаднали толкоз чисто. Линиите, изключително тези, демаркиращи страните, рядко са точни по време на война. Гражданска война в Съединените щати през 2024 година би представлявала гигантска жълта карта, изпъстрена с разпространяващи се петна от синьо и алено.

Първата и най-спешна задача на всяко сепаратистко придвижване е да обезпечи личната си територия, а не да марширува отвън границите си. И това е доста мъчно даже за държавно управление при естествени условия.

Помислете за това по този метод. Вие сте водач на сепаратистки щат. Създавате милиция или попадате на военни елементи, които минават към вас. Вашето първо деяние е да поведете тази войска другаде, с цел да се бие? Или осигурявате вашата лична територия, към която има оспорвани искания?

Очевидно е второто.

Вземете Джорджия като образец - щат, който се е отделял в предишното и се отделя още веднъж във кино лентата. Отцепването ще го хвърли надълбоко в солидна, кървава борба в целия щат, сред тези, които желаят да поддържат отцепването и тези, които се надяват да останат част от Съединени американски щати.

На картата Джорджия се счита за " червен " щат - само че видяно по-отблизо не е толкоз ясно. Форт Мур (бивш Бенинг) е солидна федерална военна апаратура в североизточната част на щата, приютяваща десетки хиляди бойци от цялата страна. Савана е покрай друга огромна база, на Атлантическия океан. Атланта е политически друга от провинцията, има над 6 милиона души в северозападната част на щата - и наоколо е интернационалното летище Хартсфийлд-Джаксън, главният център и съществена база на Delta Airlines.

Да предположим, че човек може да събере нужната военна мощ, с цел да превземе и задържи Атланта - минимум стотици хиляди, които всички би трябвало да бъдат нахранени, екипирани и снабдени с запаси - или да обкръжи Атланта и да я сложи под блокада, без да се тревожи за закани от Савана или Форт Мур. Този развой ще отнеме минимум месеци и ще докара до тежки жертви и до апетит измежду цивилното население.

Това би било предписание, а не изключение в цяла Америка в отделилите се щати и в " лоялни "  щати със лични размирни територии. Оспорвани спорове ще бушуват в по-голямата част от континенталната част на Съединени американски щати, до момента в който конкуриращи се групи консолидират властта, като голямо население във всеки щат отхвърля решението да остане лоялно към Съединени американски щати или ще отхвърля решението да се отдели.

Войната би била сложна сама по себе си; преместването на военни даже при идеални условия в спокойно време (добри пътища и инфраструктура, добра логистична подкрепа) не е толко елементарно. Мога да ви кажа, че като изпълнителен шеф на компанията (XO) в американската войска, виновен за организирането на логистиката за 142 парашутисти и всичките им оръжия и съоръжение, това е огромна неразбория от неудобства и проблеми, които стават експоненциално по-трудни, колкото повече хорау частват.

Ако да бъдеш XO в ротен клас е работа за бакалавърска степен, работата в XO от батальон и бригада изисква магистърска степен, а работата в дивизионен и корпусен XO изисква докторска степен или еквивалент. Офанзивните интервенции от вида, нужен за завладяване на територия и победа над вражеските армии, са комплицирани и малко страни през днешния ден разполагат с военни, способни да правят маневри със или без защитителен напън. В революция такива маневри биха били подложени на непрестанен тормоз от бунтовници и враждебни сили.

Военната част от гражданската война ще бъде най-неотложното предизвикателство, само че всяка отцепваща се група също ще би трябвало да построи нови структури, които да заменят изгубените от неочакваното неявяване на федералното държавно управление. Показателно е, че тези щати ще би трябвало да основат държавно управление, способно да провежда популацията си за война. Те ще би трябвало да стартират дипломация, с цел да лобират за външна помощ.

Но има и по-тривиални съображения. Ако войната се организира през лятото, южните щати като Тексас, Алабама, Джорджия и Флорида ще би трябвало да държат под око ураганите; Калифорния при горски пожари. Без FEMA тези новосъздадени държавни управления биха били напълно виновни за поемането на тежестта на вредите.

Въпреки че революция може да наподобява плашещо допустима в Съединени американски щати през 2024 година, тя остава извънредно неправдоподобна. Тези войни са най-тежките и най-кървавите и никой естествен американец не би заменил държавно управление, ръководено от Байдън или Тръмп, за месеци или години на война, апетит, екологична злополука и чума - да не приказваме за обществените разноски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР