Най-добрият сън! Ето как да се храним, за да спим

...
Най-добрият сън! Ето как да се храним, за да спим
Коментари Харесай

Най-добрият сън! Ето как да се храним, за да спим чудесно

Най-добрият сън! Ето по какъв начин да се храним, с цел да спим отлично. Според диетолозите би трябвало да премахнем от вечерята си избрани храни. Препоръката е вместо сирене,чипс, пикантни подправки, броколи и патладжани, на вечеря да се яде пуешко или риба, орехи или шамфъстък.

Според експертите храненето в тъмната част на деня не е единствено въпрос на наднормено тегло, а и на това какъв брой и по какъв начин спим, тъй като има
храни, които пречат на положителния сън.
Те прецизират, че не става въпрос да си лягаме гладни, защото отново мъчно ще заспим, а вярно да сортираме яденето за вечеря и неговото количество.

“Лягането на празен корем понижава равнищата на кръвната захар и пречи на способността на тялото да спи добре. Затова не го практикувайте, само че избягвайте стимуланти като захари или кофеин, защото те ще ви държат будни през нощта ”, споделя английският специалист по хранене Шерил Литгоу пред “Хъфингтън поуст ”. Според нея без значение дали след вечеря си позволявате за десерт парче торта, сладолед или гумени бонбони, постоянно съществува риск да не спите добре и да се будите постоянно.

Освен от обичаното си късче шоколад тя поучава да се откажем и от млечни артикули като сирена, тъй като съдържат вещество, наречено тирамин, което ни оказва помощ да се усещаме будни. Друго нещо, което може да наруши съня ни, са пикантните подправки.
Купичката с чипс пред тв приемника вечер
също би трябвало да бъде забравена поради многото сол в него, която въздейства на хидратацията на тялото. Проучване е посочило, че когато в него има прекомерно доста вода, компенсираща соленото, се стига до разтревожен сън.

“Ако сте склонни да си похапвате сладко,
естествените храни като череши и банани
са отлични да задоволят това ваше предпочитание, само че също и да оказват помощ за добър сън ”, изяснява Шерил Литгоу.

Тя прибавя, че като цяло би трябвало да заобикаляме да се храним прекомерно късно, и то с огромни порции, в случай че желаеме да спим осем часа.

Други диетолози предлагат
да се въздържаме от броколи и патладжани,
защото са мъчно смилаеми и пречат на заспиването. Също по този начин не е добре да ядем целина и домати, тъй като работят диуретично и рискуваме постоянно да се будим, с цел да вървим до тоалетна.
Пиенето на кафе – единствено до ранните часове на деня.
А за вечеря да се употребяват да вземем за пример пуешко месо, мазна риба, билкови чайове, мед и ядки. Да се стремим да спим сред 7 и 9 часа всяка нощ, защото това

оказва помощ на имунната  система и поддържа мозъка

Включването на сьомга или риба звук пък е елементарен метод за набиране на витамин D за организма. А това също е доста значимо, тъй като неналичието му усилва риска от разстройства на съня.

Замяната на едно от ежедневните ви кафета с билков чай като лайка също може да помогне, както и прибавянето на малко мед към следобедна закуска или вечеря ”, показва специалистката по сън. Тя предлага още да се ядат ядки като орехи и шамфъстък, които, като се изключи че са с високо наличие на витамини и минерали, са едни от най-богатите на мелатонин храни.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР