Най-добрият ни тенисист изигра силен мач, но накрая нямаше повод

...
Най-добрият ни тенисист изигра силен мач, но накрая нямаше повод
Коментари Харесай

Григор изгуби от чех след тайбрек в Стокхолм

Най-добрият ни тенисист изигра мощен мач, само че най-после нямаше мотив за наслада. 

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра един от положителните си мачове напоследък, само че още веднъж изпита призрачен сън в тайбрек и продължи отрицателната наклонност от ранни отпадания.

Топ ракетата ни отстъпи с 4:6, 6:1, 6:7(5) на 77-мия в международната класация 20-годишен чех Ижи Лехечка в първия кръг на шампионата от сериите АТР 250 в Стокхолм, написа Sportal.bg.

Изненадващо или не, още веднъж тайбрек се оказа повратната точка при провалянето на Димитров, който към този момент е изгубил цели осем поредни “дълги геймове ” в АТР тура. Едва в Мадрид против американския бомбардировач Максим Креси за последно Гришо надви в тайбрек, като в този момент против Лехечка поведе с 5-2, само че все пак още веднъж отстъпи.

За страдание, за седми път през сезона Григор отпада в първия кръг на шампионат, както и за четвърти в последните пет участия в календара на АТР. Това е и седмо проваляне в последните осем мача на Димитров, възобновил работата с най-успешния си треньор Даниел Валверду, който гледаше от трибуните в Стокхолм.

Колкото и парадоксално да звучи, играта на Гришо против Лехечка даде много повече мотиви за оптимизъм, в сравнение с при предходните му изброени загуби напоследък. Следващата спирка за него може да бъде Виена другата седмица, а в края на месеца следва “Мастърс ”-а в Париж.

Първи сет

Още в първото разиграване в мача се видя, че Лехечка се усеща удобно в ситуацията и на главната линия, само че въпреки всичко беше надигран от форхенд по противоположния диагонал на Димитров в доста темпова замяна. Форхенд-ретур обаче спря стремежа към мрежата на излезлия напред българин и резултатът стана 30-15, единствено че небрежно идващите две точки отидоха на сметката на Гришо - 1:0.

Лехечка пласира добър първи сервис и добави форхенд-уинър вид " контрапие " за 15-0, само че самичък изравни съотношението на точките с преувеличен удар с правата страна на ракетата си. Добри следващи дълбоки форхенди разрешиха на чеха да нападна мрежата и да приключи с воле за 30-15. 77-мият в света устоя в последвало комплицирано за него разиграване, в което Григор вкара доста на брой подсечени бекхенда, само че точно бекхенд по правата на Лехечка промени статуквото и резултатът стана 40-30. Бекхенд в мрежата пък на Димитров постави завършек на гейма - 1:1.

Нова неправилност от задната страна на ракетата на българина стана причина за 15-15, само че той незабавно компенсира с прелестна офанзива по противоположния диагонал с форхенд-уинър за 30-15. Още едно излизане на мрежата този път се увенча с триумф даже без завършващо воле, тъй като апроучът с форхенд по правата беше задоволителен - 40-15. Невърнат втори сервис завърши удобния сервис-гейм за топ тенисиста ни - 2:1.

Лехечка още веднъж показва уязвимост при справяне с подсечен бекхенд на Димитров (0-15), а беше и надхитрен на мрежата с форхенд в тялото, при който не можа да реализира тъкмо воле - 0-30. Много качествено и разнообразно разиграване отиде на сметката на 77-мия в света, който устоя от главната линия и майсторски комбинира форхенд по диагонала с подобен по оголената права за 15-30. Ас номер 1 в негова изгода пък го освободи още повече от напрежението при 30-30, а впечатляващо воле при ниска топка на мрежата му оказа помощ да реализира цялостен поврат. Невърнат сервис заслужи на Лехечка изравняването в резултата на 2:2.

Непредизвикана неточност от бекхенд на Димитров докара до 0-15, а след това нелепа интервенция на мрежата облагодетелства противника му, с цел да се стигне до 0-30. Елементарн сбъркана композиция с форхенд след вкаран първи сервис означаваше първи троен брейк-бол за съперника. Неотразен сервис по правата в полето за преимущество отстрани първия, а след това даже изумителната отбрана на Лехечка не можа да го опази от загуба на разиграването - 30-40. Тактическо надиграване по диагоналите с бекхенди бе извоювано от Гришо след неточност на съперника му и дюсът стана факт. За страдание, този път форхендът на Димитров от средата на корта се оказа преувеличен и той отново трябваше да се опазва от пробив, само че пък се оправи ослепително с невърнат начален удар. В последна сметка българинът измъкна гейма, с помощта на края и на груба неточност от драйв-воле на мрежата на Лехечка - 3:2.

Чехът още веднъж сбърка смач, само че не спираше да излиза на мрежата след сервис, което му носеше спорен триумф - 30-30. Първото му подаване към този момент се доказваше като по-надеждното оръжие по отношение на това на българина, което допринасяше за малко по-бързото протичане на сервис-геймовете му. За страдание, в трите случая, в които Григор влизаше в разиграване, самичък си опропастяваше напъните с непредизвикани неточности - 3:3.

Димитров имаше потребност от по-безпроблемно подаване след дългия пети гейм, като малко усъвършенства успеваемостта си на първи начален удар - той даже записа ас по диагонала за 40-0, а с невърнат сервис затвори на нула за 4:3. За страдание, солидната игра на чеха не спираше да основава проблеми на българина и се стигна до 4:4 и 15-40 в идващия гейм. Изключителен минаващ удар от бекхенд на Лехечка задълбочи негативите за Гришо - 4:5 след 39 минути игра.

С оптимално разпъване и прелестен минаващ форхенд на собствен ред Димитров матира противника си и дръпна с 0-15. Отново обаче преувеличен форхенд опропасти положените другояче много старания в разиграването от Григор - 15-15. Неточност на мрежата при привидно елементарно воле на Лехечка наклони везните в наша изгода за 15-30, само че след това камшичен негов форхенд по правата с огромна доза риск въстанови паритета - 30-30. Невърнат сервис разреши на 77-мия в света да стигне до сетбол, само че Димитров сподели класа и пъргавост, с цел да завоюва замяна на мрежата и да вкара гейма в дюс. Сгрешен бекхенд на българина обаче донесе нов сетбол на съперника му, а хубав бекхенд-уинър по диагонала на Лехечка го възнагради с триумф - 4:6 след 47 минути игра.

Втори сет

Лехечка не спираше с уинърите от всяка позиция на корта, щом опитваше да смени посоката и темпото на разиграването. Григор въпреки всичко с излизане на мрежата след сервис дръпна с 30-15 при започване на идващия сет, само че редуваше верни с неверни решения. Неправилно се оказа това за къса топка от бекхенд от главната линия, излязла в навън за 30-30. Невърнат сервис пък бе последван от преувеличен форхенд (дюс), само че публиката приветства след хубавите комбинации в идващия миг, приключени с офанзива на мрежата и воле за авантаж. Неотразен начален удар даде положително начало на втората част за българина - 1:0.

Лехечка прати два следващи бекхенда в мрежата за 0-30, а след това беше измъчен до последно от противника от главната линия и бе предизвикан да пресили форхенд. Така се стигна до първите в мача точки за пробив на Григор, само че първата беше отразена с шанс от младия чех, който откри два пъти линията, а по-късно направи отлична контрираща къса топка. Отново бомбардиращ форхенд по правата се оказа печеливша тактика за Лехечка, който се измъкна от неприятната обстановка - дюс. Отново овации на феновете бяха нужни при магически уинър от минаващ бекхенд по правата за Димитров, награден с трети брейк-бол. Съперникът му обаче не спираше да излиза на мрежата и този път съумя да приключи с воле за ново тъждество. Същата тактика за следващ път му се отплати с триумф за авантаж, само че и Григор му предложи същото в идващото разиграване, с цел да вкара гейма в следващ дюс. Българинът отново надхитри съперника си на мрежата с бекхенд-воле и се добра до четвърти късмет за пробив, а двойна неточност направи резултата 2:0.

Затвърждаването от брейка се обрисуваше да бъде много комплицирано, тъй като мощните форхенди от главната линия на Лехечка не спираха да са проблем за Димитров. Два такива направиха резултата 0-30, преди най-сетне със сервис българинът да отвори корта и да приключи с последващия си прав удар по опразнената част. Гришо се самоокуражаваше с крясъци при 30-30, а след това нов превъзходен сервис по диагонала в полето за тъждество го изведе до гейм-бол. Красива композиция на бекхенд по диагонала и бекхенд-воле на Лехечка върнаха интригата при 40-40, а непредизвикано сгрешен форхенд на Григор докара до брейк-пойнт. Смач на мрежата по безапелационен метод възвърне равенството, а Лехечка сбърка съдбовно малко по-късно с форхенд в мрежата и резултатът стана 3:0.

Качеството на играта продължаваше да се подвига и феновете имаха от ден на ден мотиви да приветстват осъществяванията и на двамата - елегантно воле край мрежата на Лехечка направи 30-30, а една от редките му грешки от форхенд по диагонала разреши на Димитров да стигне до късмет за брейк. Той беше отразен с офанзива напред и печелившо воле на чеха, единствено че Гришо го изненада с къса топка и форхенд-уинър по опразнената права - нов брейк-бол. Марково осъществяване от бекхенд с придвижване главно на китката се трансформира в прелестен минаващ удар и още по-солиден задатък в резултата за българина - 4:0.

Импровизация на мрежата на Григор затвърди усещането, че той се усеща все по-добре, като тя беше украшението на един мълниеносен сервис-гейм в негова изгода с редица бързо извоювани точки - 5:0. Лехечка отговори с бързо подаване на собствен ред, просто с цел да се избави от срамен " геврек " във втория сет.

Първата двойна неточност на българина в мача пристигна за 15-15, а в идващото разиграване Димитров с класа и опит диктуваше придвижването на топката и дочака комфортен миг, с цел да натисне с форхенд по противоположния диагонал - 30-15. Пресилен прав удар на чеха докара до двоен сетбол и сполучлива композиция подсечен сервис по диагонала в полето за тъждество и форхенд-уинър по правата вкара мача в съдбоносен сет.

Трети сет

Лехечка подсказа, че е " рестартирал " настройката си за борба в третия сет, който стартира положително за него с четири вкарани първи сервиса, само че и две неточности от форхенд. Все отново, чехът направи крачка напред в вярната за него посока и дръпна с 0:1.

Гришо сбърка от форхенд за 0-15, само че не спря да го употребява по противоположния диагонал и построи по-солидна офанзива в идващия миг - 15-15. Красиво разиграване от главната линия с няколко смени на темпото бе приключено с несполучлива къса на Лехечка, само че след това той издебна опция да тръгне напред и да приключи по правата за 30-30. Два невърнати сервиса в отличен миг изравниха резултата - 1:1.

Чехът направи една неточност от форхенд, само че това въобще не го тормози и не го възпря да употребява мощното си оръжие от главната линия, като посредством него стигна до 30-15. Гришо сбърка ретур на втори сервис за 40-15, а ас по правата в полето за тъждество направи резултата 1:2.

Грешките се прокрадваха още веднъж в играта на Димитров, което не беше изключително обнадеждаващо за старт на решителния сет, само че пък началният удар непрекъснато компенсираше - 15-15 след третия ас по правата в полето за преимущество. За страдание, преувеличен подсечен бекхенд наклони везните в интерес на чеха, а форхенд на към метър в навън обезпечи две точки за пробив на противника. Чудесен ас в подобаващ миг обезврежда единия брейк-бол, само че вторият беше материализиран от Лехечка още веднъж поради кошмарна неточност с правия удар на Гришо - 1:3.

Чехът нямаше желание да стопира инерцията си и организира прелестен сервис-гейм, в който направи два уинъра от форхенд и приключи с невърнат начален удар за бързо затвърждаване на пробива - 1:4 след 12 от 15 извоювани точки за него в последните три гейма.

Гришо извърши съвършено стратегия " най-много " в кратковременен проект - бързо завоюва сервис-гейм на нула, с цел да понижи изоставането си на 2:4. Отново обаче редуването на отлични отигравания с неточности накланяше везните в интерес на съперника - първо превъзходен минаващ форхенд, а след това преувеличен подобен от средата на корта. Чехът поддържаше съвсем 80% успеваемост на първи сервис и по тази причина при непредизвиканата неточност за 30-30 се получи рядка опция в сета за Димитров " да се закачи ". Той го направи прелестно с нов майсторски минаващ форхенд и стигна до късмет за връщане на пробива, а двойна неточност възвърне паритета в сета - 3:4.

Гришо беше разминат на мрежата и даже падна, само че без последици за здравето, след което вкара два следващи хубави сервиса за 30-15. Непредизвикано сгрешен бекхенд докара до 30-30, само че след това нов превъзходен начален удар беше завършен с мощен форхенд за гейм-бол. Неотразено подаване приключи серията от три гейма за топ ракетата ни - 4:4.

Лехечка също комбинираше солидни сервиси с непредизвикани неточности и самичък си обезпечи напрежение при 30-30, само че още веднъж пристигна ред за мощен форхенд и справедливо преимущество. Безапелационен ас по диагонала в " адвантидж полето " направи резултата 4:5.

Два доста прецизни сервиса, вторият от които ас, спомогнаха на българина да дръпне с 30-15, а свършек от форхенд на мрежата посочва, че той не усеща никаква спомагателна тежест от обстоятелството, че подава за оставане в мача. Непредизвикана от форхенд на Димитров забави края на гейма при 40-30, само че още един форхенд-уинър подпечата равенството 5:5.

Григор нямаше шанса да хване на контрапие край мрежата противника си при 0-15 в идващия гейм, само че зарадва въпреки всичко публиката с атрактивно разиграване. Лехечка не се поддаваше на напрежението и с неотразен сервис поведе с 40-0, преди да бъде безкомпромисно разминат на мрежата с бекхенд-ретур-уинър. Пресилен форхенд на Гришо въпреки всичко направи резултата 5:6.

Изключителен темп на сервис и експресен сервис-гейм в интерес на Димитров доведоха мача до логически край - тайбрек. Той стартира позитивно с мини-брейк след предизвикана неточност от форхенд на Лехечка -  1-0, а след това първият начален удар на българина му разреши да направи завършващо осъществяване с предната страна на ракетата за 2-0. Неотразен сервис набъбна още повече задатъка на Гришо при 3-0, само че пък и чехът се базира на две следващи мощни подавания, с цел да задържи интригата. Продължително разиграване по диагоналите бе извършено с самообладание от Григор и противникът пресили форхенд за 4-2, а невърнат начален удар направи резултата 5-2. Сантиметър в навън избави Лехечка при другояче остроумен минаващ форхенд на българина, а след това воле на мрежата бе задоволително за 5-4. За страдание, Димитров сбърка бекхенд и загуби преимуществото си, а още една неточност от задната страна на ракетата доведоха до неочакван поврат и мачбол за противника. Невероятен инстикт на мрежата на Лехечка го възнагради с победа в завладяващия конфликт - 4:6, 6:1, 6:7(5) за 2 часа и 22 минути.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР