Най-добрият български футболист през XXI век Димитър Бербатов се върна

...
Най-добрият български футболист през XXI век Димитър Бербатов се върна
Коментари Харесай

Бербатов: Някои започнаха да разбират стила ми, когато си тръгнах

Най-добрият български футболист през XXI век Димитър Бербатов се върна към най-разочароващия ден в кариерата си. На 28 май 2011 година мениджърът на " Манчестър Юнайтед " сър Алекс Фъргюсън уведомява голмайстора на отбора, че няма да бъде титуляр във финала на Шампионската лига против " Барселона ". Нещо повече, №9 на " алените дяволи " научава, че изобщо няма да бъде в групата за мача на " Уембли ".

Психологическият удар за 30-годишния Бербатов е толкоз мощен, че още на идната година той напуща " Олд Трафорд " и минава във " Фулъм ". Въпреки горчивината, когато през 2018 година благоевградчанинът взема решение да издаде своята автобиография, озаглавена " По моя метод " (), той се обръща точно към някогашния си управител в " Юнайтед " с молба да напише предговора. Шотландецът освен приема, а и употребява опцията да се разкае:

" Понякога, когато вземаш решения като управител, можеш да допуснеш неточности. Именно подобен беше казусът, когато играхме финала в Шампионската лига с " Барселона " на " Уембли "... Все още виждам пред очите си разочарованието на лицето на Димитър. Това е нещо, за което аз постоянно ще скърбя - той заслужаваше своето място в тима! ", написа Фъргюсън в предговора към книгата.

В изявление за английския в. " Гардиън ", взето от българския публицист Методи Шуманов и оповестено във вчерашния брой на лондонския всекидневник, Бербатов разяснява думите на своя някогашен треньор по този начин:

" Когато за първи път видях написаното от него, имах смесени страсти. Преди всичко, би трябвало да си доста мощен като персона, с цел да кажеш " скърбя ". Фактът, че той го направи, демонстрира какъв човек е сър Алекс. Неговите думи ме накараха да се усещам добре. Не бих споделил обаче, че бях сюрпризиран, тъй като постоянно съм си мислел, че имах място в тима за този мач. Но това е в предишното и не можеш да върнеш времето обратно. "

Седемкратният футболист №1 на България (2002, 2004, 2005, 2007-2010) добави, че ненапълно схваща сложния избор, изработен от Алекс Фъргюсън преди 9 години: " Знам, че в случай че някой ден аз съм мениджърът и тимът ми играе във край за трофей, ще се наложи да направя същото нещо освен на един от моите играчи, само че на няколко от тях. Сега се пробвам да виждам всички тези неща от гледната точка на треньора. "

Бербатов акцентира, че в никакъв случай не е бил ядосан на великия шотландец, въпреки так и да не си взе сбогом с него при прехвърлянето си във " Фулъм ".

" Взаимоотношенията ми със сър Алекс са положителни - показа той. - Няма защо да му прощавам. Никога не съм изпитвал неприятни усеща, просто бях отчаян от решението му. Първоначално реагирах импулсивно и бях много смутен. Но по-късно, с времето започваш да осъзнаваш за какво се е стигнало до това решение. Казвайки това, в случай че би трябвало да изиграя някой мач отначало, ще бъде точно този - финалът на Шампионската лига против " Барселона " през 2011 година През същия сезон бях голмайсторът на " Юнайтед " и също по този начин завърших като водещия изпълнител в Премиър лийг. Бях в чудесна форма и имах възприятието, че ще вкарам с всеки мой удар. Мисля, че можех да оказа помощ на отбора в този мач. "

Бившият нападател на " Пирин ", ЦСКА, " Байер ", " Тотнъм ", " Манчестър Юнайтед ", " Фулъм ", " Монако ", ПАОК и " Керала Бластърс " и голмайстор №1 в историята на националния тим на България разяснява и шумно одумвания си жанр на игра, именуван от мнозина " ленив ".

" Някои хора проумяха стила ми, други - не. Някои започнаха да го схващат и ценят, когато си потеглих, само че това не ме тормози - уточни Бербатов. - Винаги съм бил правилен на моя жанр на игра и на инстинктите си, това е значимото за мен. Играх лайкове от мен футбол във всеки клуб, в който съм бил. Като състезател имах задоволително шанс да разполагам с треньори, които ми позволяваха да се показвам на терена. Никой не ми е казвал, че би трябвало да трансформира стила си. Не съм правил калкулации, само че в последна сметка мисля, че вкарах повече красиви голове, в сравнение с грозни такива. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР