Най-добрите учителски практики за годината бяха отличени на най-големия образователен

...
Най-добрите учителски практики за годината бяха отличени на най-големия образователен
Коментари Харесай

Отличиха учители от Куклен и Дълго поле

Най-добрите училищен практики за годината бяха отличени на най-големия учебен конгрес в България

Сред отличените учители са Дияна Шекерова от СУ Отец Паисий в Куклен и Величка Гонева от ОБУ Христо Ботев в с. Дълго поле, Пловдивско

Арт лечебно студио за възстановяване на прочувствените компетентности на учениците; планово основаното образование за отбелязване празниците на разнообразни етноси в учебно заведение и насърчаване на приемливост сред учениците; ученическо портфолио по биология за насърчаване на научна просветеност, краткосрочна памет и мотивация; и всеобхватна учебна тактика за екологично обучение и насърчаване на осъзнатост за световните провокации, свързани с климатичните промени.

Това са просветителните практики, които тази година бяха оценени най-високо в конкурса  “Добрите практики на фокус ” . За втора поредна година състезанието събира, разказва и разпространява положителни образци от работата на учителите в България.

Отличията бяха връчени на 29 април в София по време на най-голямото просветително събитие със същото име, което събра над 400 учители, шефове и просветителни специалисти за обмяна на опит, ентусиазъм, на практика работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век.

Организатори на състезанието и финалното събитие “Добрите практики на фокус ” са фондация “Заедно в час ” и просветителният уебсайт prepodavame.bg.

Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури от над 40 души. В критерия за избор те търсят практиките, които са ефикасни, устойчиви и усъвършенстват благосъстоянието на децата, предизвикват младежкото присъединяване и поддържат университетския прогрес на учениците.

“Много постоянно приказваме какво не се случва в българските класни стаи, какво би трябвало да се промени и поправи. Това основава неверното усещане, че не се случват смислени и вдъхновяващи неща. С “Добрите практики на фокус ” желаеме да покажем точно какъв брой доста запас и капацитет има в учебните заведения в страната. Получихме доста положителни образци, които имаме вяра ще са потребни за учители от други учебни заведения – да намерят ентусиазъм, да намерят съидейници и да търсят нови благоприятни условия да бъдат още по-полезни на своите възпитаници. ”, разяснява Борислава Данева, главен уредник на събитието от фондация “Заедно в час ”.

Освен награди на журито бяха връчени и награди на публиката и спомагателни специфични награди на част от сътрудниците в събитието. Всяка отличена процедура получава самостоятелен абонамент за уеб страницата prepodavame.bg. Абонаментите са нов инструмент в поддръжка на учители и цели учебни екипи, които търсят способи да покачват квалификацията си и да намират най-интересните и качествени материали за преподаване и вдъхновяване на учениците си. Повече за тях може да научите тук:  https://prepodavame.bg/school-subscription/ 

Пълен лист на отличените награди вижте  ТУК.  

В програмата на събитието, с изключение на награждаването на отличените положителни практики, учители от цялата страна имаха опция се включат и във важна  дискусия  за това по какъв начин осигуряваме качествено обучение на всички възпитаници с присъединяване на Анелия Андреева от Националния инспекторат по обучение, представители на Световната банка и просветителни специалисти.

След полемиката участниците във форума черпиха от опита на доктор Рима Шор – началник на педагогическия лицей Банк Стрийт в Ню Йорк. Тя въодушеви присъстващите с  лекция “Овластяване на учителите ” , отдадена на силата и въздействието на учителската работа. Тя организира и две на практика работилници, свързани със тактики за възстановяване благополучието и напредъка на учениците и адаптирането на положителни практики от други места. Работилниците се радваха на голям интерес от страна на учителите и помогнаха на доста преподаватели да си показват по какъв начин могат да иновират повече в своята педагогическа процедура.

Освен от интернационалния посетител учителите на форума учиха с прекарване още през  на практика работилници , готови от учители от София, Варна, Стара Загора, Кнежа, с. Бохот, с. Румянцево.

Първият ден на събитието срещна учителите и с над 30 просветителни организации и начинания по време на специално  просветително ревю .

Във втория ден на събитието още ентусиазъм и нови хрумвания за потребление на разнородни просветителни запаси учителите получиха по време на специални  работни сесии  с Microsoft Dream Space, просветителната игра Барабар на съдружие “Възможности без граници ”, “Образование без граници ”, “Арте Урбана Колектив ”, Технократи и др.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР