Най-добрите състезатели на планетата в модерния петобой пристигат тази седмица

...
Най-добрите състезатели на планетата в модерния петобой пристигат тази седмица
Коментари Харесай

Световният елит в модерния петобой идва за Световната купа в София

Най-добрите състезатели на планетата в модерния петобой идват тази седмица в България, защото от 23 до 27 май София ще бъде хазаин на шампионат за Световната купа за мъже и дами. Състезанието е четвърто в програмата за годината и ще дефинира участниците във финалите през юни в Астана (Казахстан). Турнирът в българската столица ще бъде и една от последните инспекции преди Европейското състезание, което следва през юли в Шекешфехервар (Унгария).
Състезанията у нас са част от самодейност " София - Европейска столица на спорта " и в тях ще вземат участие всички от международния хайлайф в модерния петобой. В България идват олимпийската шампионка от Рио 2016 австралийката Клоуи Еспозито, в стартовите листа са записани десетки международни и европейски първенци и медалисти - Кирил Беляков (Русия), Елоди Клювел (Франция), олимпийска вицешампионка от Рио 2018 и други. Поради травма в последния миг отпадна олимпийският първенец от Рио 2016 Александър Лесун, само че той е сменен от различен мощен руснак - Олег Наумов. Общо участниците в София ще бъдат 83 мъже и 65 дами, представители на 27 страни, което е връх. Водещите народи в модерния петобой ще вземат участие с цялостни тимове. Ето и цялостната стратегия на Световната купа София 2018: 22.05.2018 година - тест на конете и Откриване от 20 часа
23.05.2018 година - подготовка дами (без конен спорт)
24.05.2018 година - подготовка мъже (без конен спорт)
25.05.2018 година - край дами
26.05.2018 година - край мъже
27.05.2018 година - щафета микс (един мъж и една жена) Плуването ще се състои на комплекс " Диана ", фехтовката - в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплинираност от тичане и пукотевица е на тревния плац при централния вход на НСА " Васил Левски ". Най-интересното в дните с финали ще бъде сред 14.00 и 18.00 часа въз основата на НСА, незабавно по-късно са награждаванията и последния ден - закриването.
" Искам да изкажа специфични благодарности на Столична община и персонално на госпожа Йорданка Фандъкова. Без тяхната поддръжка нямаше по какъв начин да се оправим с организацията на тези толкоз разнородни и влиятелни надпревари, " съобщи президентът на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов, който връчи специфичен плакет и грамота на присъстващия на срещата с медиите Анатоли Илиев, общински консултант и учредителен секретар на София - Европейска столица на спорта. Йорданка Фандъкова е патрон на проявата. " София тази седмица е хазаин на доста влиятелно събитие, част от поредицата семейства на огромни международни надпревари през годината у нас. Столична община ще продължи да поддържа по всякакъв начин спорта, защото след спечелването на купата Европейска столица на спорта, той се трансформира в дълготраен приоритет в активността на градската администрация, " сподели Илиев.
На срещата с медиите участва и Камелия Александрова - общоприет секретар на БФМП, която даде повече детайлности за организацията на Световната купа и за идното след седмица в Пазарджик домакинство на квалификации за Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес. За влиятелните стартове в София идват президентът на Международната федерация по съвременен петобой (UIPM) лекар Клаус Шорман, генералния секретар госпожа Шайни Фан и други видни посетители, измежду които над 20 членове на Борда на UIPM, както и президенти на континентални федерации и на национални федерации. Изготвени са публични предложения до ръководителя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, ръководителя на БОК, кмета на София и министъра на младежта и спорта. През 2017 година българските състезатели записаха много триумфи в интернационалните надпревари. Българската щафета се класира на 6-о място на международното състезание за мъже. Предстоящият в София четвърти кръг за Световната купа е още един късмет на българите да покажат капацитета си пред родна аудитория. Повечето от националните състезатели са млади, още в младежка и юношеска възраст, само че извънредно амбициозни. Това съревнование ще им помогне да натрупат опит и да се срещнат със международния хайлайф в модерния петобой. Страната не взе участие с 10 юноши и 4 девойки. Най-големи очаквания се разпореждат на Тодор Михалев и Йордан Гюров. Михалев предходната година донесе на България шесто място на Световно състезание и четвърто на европейския шампионат. Малшанс поради травма в последния миг попречи на Явор Пешалевски да започва в София. За следващ път Българската федерация по съвременен петобой (БФМП) приема шампионат от най-висока класа на планетата. В последните години няма сезон, през който страната ни да не е била хазаин на демонстрация от първокласен сан в този спорт: Като извънредно забавна и атрактивна композиция от спортове, модерният петобой съществува още от античните олимпийски игри, както и в актуалните олимпиади. Той включва надпревари по плуване, фехтовка, конен спорт, пукотевица и тичане. В днешно време последните две дисциплини - пукотевица и тичане - неотдавна са комбинирани по сходство на биатлона, което прави надпреварите още по-интересни и непредвидими до самия край. Българската федерация е била покрай приемането на домакинство на международното състезание за мъже и дами през 2020 година, само че то е било отказано от президента на федерацията Андрей Кузманов. " Нашият спорт е безценен и без поддръжката на страната не става ", сподели той и добави, че досега няма поддръжка от страна на Министерството на спорта за семейството на Световната купа. През 2019 година България е хазаин на международно състезание за юноши и девойки до 17 и до 19 години.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР