Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева спечели бронзов медал на сабя

...
Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева спечели бронзов медал на сабя
Коментари Харесай

Йоана Илиева с бронзов медал от Световното първенство и сигурна Световна купа

Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева завоюва бронзов орден на сабя на Световното състезание за кадети и младежи в Торун (Полша) и по този начин стана носителка на Световната купа на сабя до 20 години. По пътя си към медала в Полша възпитаничката на фехтовална академия “Васил Етрополски “ и на треньора Ивайло Воденов записа четири победи, а на полуфинала отстъпи с 13:15 на двукратната международна шампионка Ботело (Мексико).

Българката остана на трето място на международното състезание, само че то й подсигурява Световната купа на сабя за девойки до 20 години. През тази година Йоана завоюва три надпревари, годни за Световната купа, записа едно второ и две трети места, а третото място в Торун я прави недостижима на върха.

“За нас това е огромен триумф, - разяснява от Полша президентката на Българска федерация по фехтовка Величка Христева. – Йоана продължи серията си от положителни класирания през годината. България не е имала сходен триумф от времето на Васил Етрополски, а последният ни орден от международно състезание е през 1987 година. Така че в действителност имаме мотив за наслада и за горделивост.”

17-годишната Йоана взе участие във възрастовата група до 20 години за пръв път, само че сподели необикновен дух. За представянето си на международното състезание в Полша и спечелването на Световната купа тя получи поздравления от легендата на българската фехтовка Васил Етрополски и от шефа на фехтовална академия “Васил Етрополски “ Запрян Ванчев.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР