Най-дългогодишният министър-председател на Нидерландия се оттегля от поста си след

...
Най-дългогодишният министър-председател на Нидерландия се оттегля от поста си след
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори в Нидерландия на 22 ноември

Най-дългогодишният министър-председател на Нидерландия се отдръпва от поста си след 13 години работа след изборите този месец. Марк Рюте ще напусне кабинета си в Хага и ще го размени с класна стая. Той направи това изказване през юли, откакто държавното управление му се разпадна и потопи Нидерландия в непредвидена предизборна акция. Страната отива до урните на 22 ноември на предварителни парламентарни избори , свикани две години по-рано.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за холандската политика, партиите, личностите и въпросите, които са заложени на карта по време на изборите в тази европейска страна:

Наричан " Тефлоновия Марк " поради способността му да държи държавните рецесии настрани или " Г-н Нормален " поради семплия си метод на живот, оставката на Рюте бележи края на една ера за страната. След три мандата на поста, имиграцията беше повратната точка, която докара до рухването на четвъртото му съдружно държавно управление. В продължение на месеци министър-председателят работеше върху пакет от ограничения за понижаване на потока от нови имигранти в Нидерландия . Но боричканията в съдружното държавно управление за ограничение събирането на фамилии и основаването на двустепенна система за даване на леговище го накараха да хвърли кърпата.

Две от четирите партии в ръководещата коалиция - Демократи 66 (D66) и Християнски съюз (ХС) - се опълчиха на законопроекта, до момента в който другите две - VVD и Християндемократически апел (ХДП) - го поддържаха. Идеята беше да се понижи броят на членовете на фамилиите, на които е позволено да се причислят към търсещите леговище в страната, и да се накарат фамилиите да чакат две години, преди да могат да се съберат още веднъж .

Няколко дни след разпадането на обединението Рюте разгласи: " Няма да се кандидатирам за водач на моята партия [десните либерали, VVD] на идващите избори " .

" Умението на Рюте да реализира консенсус, неговият " управнически жанр " и прагматичният му метод на водене на политика, без значение от способността му да оцелява в политически кавги и да се опълчва на крайната десница, сигурно са измежду главните аргументи, обясняващи дълголетието му на поста ", споделя пред Euronews Филип Монгрейн, докторант в изследователската група " Медии, придвижвания и политика " в Университета в Антверпен.

" Рюте съумя да се задържи на власт в една от най-фрагментираните партийни системи в Европа , като сподели подготвеност за компромис и показва идеологическа еластичност, когато това е належащо. Може би неговите наследници ще следват сходен път. А може би не ", добави той.Големият въпрос в този момент е: кой ще раздруса холандската политика след Рюте ?

 

 

 
 Netherlands Politics Mark Rutte AP Марк Рюте. Снимка: АП, списък.
За разлика от други европейски страни, изборите в Нидерландия нормално се организират в сряда. Това се прави, с цел да се усили присъединяване на гласоподавателите. При употребяваната в Нидерландия система с отворени описи всяка партия показва лист с претенденти в бюлетината и жителите могат да изберат за кой претендент да гласоподават .За да завоюва място в нидерландската Камара на представителите, единственият предел, който партията би трябвало да доближи, е броят на подадените действителни гласове, разграничен на 150 - броят на местата в Камарата . Тази липса на предел е необичайност в Европейски Съюз.Холандците, живеещи на островите Аруба, Кюрасао и Синт Мартен, могат да гласоподават единствено в случай че са живели в Нидерландия най-малко 10 години или са работили на холандска държавна работа на един от тези острови, съгласно страницата за гласоподаване на холандското държавно управление.От Втората международна война насам на страната са били нужни приблизително 94 дни за сформиране на нова коалиция, само че последният кабинет беше най-дългият в следвоенната история. За постигането на съглашение бяха нужни 299 дни договаряния. Проучванията на публичното мнение сочат, че за съставянето на съдружно държавно управление след идващите избори ще са нужни най-малко три политически партии.

Гласуването за 150-те места в долната камара на Народното събрание ще докара до появяването на ново потомство водачи, откакто основни членове на четвъртата ръководеща коалиция на Рюте също оповестиха, че напущат политиката.Сред тях беше и вицепремиерът на страната и водач на ляволибералната партия D66 Сигрид Кааг. Тя взе това решение заради въздействието върху фамилията ѝ на многократните закани, които получаваше, до момента в който заемаше поста.От 26-те политически партии, участващи в изборите, сега единствено 17 са показани в Народното събрание. " Изборите в Нидерландия са измежду най-нестабилните в Западна Европа " , споделя Монгрейн.

 
 Dutch Parliament Парламентът на Нидерландия след изборите от 2021 година.
Според докторанта, за разлика от изборите през 2021 година, в този момент ръководещата VVD има двама близки противници: новата дясноцентристка и антисистемна партия " Нов обществен контракт " (NSC), учредена през август от някогашния самостоятелен и дълготраен народен представител от Християндемократическия апел Питер Омцигт , и взаимната листа на Партията на труда и Зелената левица, образувана през юли и ръководена от Франс Тимерманс, някогашен заместник-председател на Европейската комисия.Последното изследване на I&O Research демонстрира, че тези три партии се борят за властта: NSC на Питер Омцигт с 27% от гласовете, партията на някогашния министър-председател VVD с 26% и обединението на Зелената левица и Партията на труда с 25% . " Партията на някогашния министър-председател, VVD, не е в изключително добра позиция, само че премиерският пост сигурно не е неосъществим, изключително откакто Омцигт наподобява е изключил опцията да заеме премиерския пост, в случай че партията му реализира триумф ", споделя Монгрейн. " Новата партия на Омцигт притегля гласоподаватели от няколко партии, в това число VVD, CDA и D66, което би могло най-малко частично да изясни ненапълно разочароващото показване на тези партии в изследванията на желанията за гласоподаване ", добавя той.Движението на фермерите и жителите (BoerBurgerBeweging, BBB) е друга партия, която направи мощно показване на последните районни избори. Политиката на държавното управление на Рюте, ориентирана против изменението на климата, засегна земеделските производители в страната и те излязоха на митинг.

 
 Pietr Omtzigt Netherlands AP Питер Омцигт, водач на " Нов обществен контракт ". Снимка: АП, списък.
 

Питер Омцигт е един от най-популярните консервативни политици в Нидерландия и макар че е основал политическата си партия NSC едвам преди два месеца, мнозина залагат на него да завоюва изборите.Технократът желае да внесе радикална смяна в страната: " Искаме да осъществяваме нашите идеали, а не да търсим власт поради самата власт " , съобщи 49-годишният политик пред кореспонденти.Неговата известност се дължи на харизмата му и на битката му против политическата върхушка.Бившият народен представител от Християндемократическия апел, в този момент самостоятелен, се трансформира в страдалец, като напусна партията си, откакто написа сериозен отчет за нея .Омцигт изигра основна роля в разкриването на абсурда с детските надбавки, който докара до рухването на държавното управление на Рюте през 2021 г.Холандските данъчни управляващи бяха употребявали логаритъм за основаване на рискови профили за разкриване на данъчни измами. Въз основа на тези индикатори управляващите глобиха фамилии единствено по съмнение за машинация. Десетки хиляди фамилии от най-необлагодетелстваните пластове на обществото останаха с задължения, които не можеха да изплатят.Неговият опит в разкриването на случилото се и следствието на политически кавги го нарежда като изгряваща звезда, само че дали ще успее да се възползва от своя миг?

 

Според неотдавнашно изследване на AD Nieuws на въпроса какво кара холандския гласоподавател да не спи през нощта, спечелилите са три: покупателната дарба, миграцията и холандската здравна система .Както показва Монгрейн, месечната инфлация на питателните артикули при започване на годината е била близо 20 %, а сега е към 10 %, съгласно статистиката на Нидерландия, което е забележителна тежест за холандските консуматори. " За да се резервира покупателната дарба на потребителите и да се финансира системата на опазването на здравето, доста гласоподаватели виждат в съкращаването на миграцията жизнеспособно решение за освобождение на обществени средства ", прибавя той.Над 40 % от гласоподавателите, интервюирани от AD, считат, че се харчат прекалено много пари за системата за разселване на търсещите леговище в страната, както и за други финансови разноски, свързани с миграцията .Недостигът на жилища, енергийният преход и изменението на климата също са в полезрението на гласоподавателите преди изборите по-късно този месец.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР