Най-често срещаният вид домашни хлебарки еволюира много по-бързо, отколкото са

...
Най-често срещаният вид домашни хлебарки еволюира много по-бързо, отколкото са
Коментари Харесай

Хлебарките скоро ще бъдат имунизирани към повечето пестициди

Най-често срещаният тип домашни хлебарки еволюира доста по-бързо, в сравнение с са предполагали учените, сочи ново проучване, извършено в Съединените щати, осведоми Би Ти Ви.

Учени от университета " Пардю " в Индиана се опитвали в продължение на шест месеца да унищожат популация от типа “германски хлебарки ”, които са най-разпространени в международен мащаб. Буболечките живеели в три здания в Илиноис и Индиана и били подложени на доста и разнообразни типове токсини.

Учените открили, че освен хлебарките съвсем не се вляят от тези пестициди, само че и някои от популациите не престават да се усилват даже след приемането на другите типове отрова.

В един миг една от популациите даже “процъфтявала ” и нейната численост се нараснала макар комбинираните пестициди, с които били третирани.

Оказало се, че хлебарките развиват устойчивост към огромни групи от пестицидите, с които се опитваме да ги унищожим и тази устойчивост се предава надолу по поколенията. Това значи, че всяко последващо потомство хлебарки е по-издръжливо от предното и не може да бъде отровено.

До момента учени са считали, че хлебарките развиват “имунитет ” само към обособени пестициди, само че новото изследване сочи, че тази устойчивост е към цели групи токсини.

Женска немска хлебарка може да има към 50 дребни на всеки три месеца. На годишна база от една единствена хлебарка и нейните генерации могат да се появят до 10 млн. други.

Това значи, че еволюирането на буболечките и техният имунитет към пестициди може да се случи доста по-бързо в сравнение с е считано досега. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР