Най-бялата боя в света отразява радиацията толкова добре, че запазва

...
Най-бялата боя в света отразява радиацията толкова добре, че запазва
Коментари Харесай

Най-бялата боя в света е усъвършенствана

Най-бялата багра в света отразява радиацията толкоз добре, че резервира повърхностите хладни и понижава потребността от климатизация. Тя е в Книгата на върховете на Гинес, основана от откриватели от университета " Пърдю " в Съединени американски щати. Сега стана ясно, че откриватели са създали нова формула на багра, която може да се нанася на по-тънък пласт върху обработваната повърхнина и да се употребява за разпръскване на топлината в коли, влакове и самолети.

В истинската най-бяла багра в света се употребяват наночастици от бариев сулфат, които отразяват 98,1% от слънчевата светлина, тъй че външните повърхности остават с повече от 4,5°C по-хладни от температурата на околната среда. Изобретението наподобява доста обещаващо, защото посредством покриване на покрива на къща с тази багра да вземем за пример, вътрешността на къщата може да бъде доста охладена, като се спестят разноски за климатизация и по този метод се понижат нездравословните излъчвания.
-->
Проблемът беше, че с цел да се реализира високо равнище на радиационно изстудяване под температурата на околната среда, пластът багра трябваше да се нанесе с дебелина минимум 400 микрона. Тази дебелина се смята за естествена за здания, само че при положение на по-взискателни структури боята би трябвало да бъде по-тънка и по-лека. Ето за какво откривателите са основали нова формула за самата бяла багра, която я прави по-рядка и по-лека.

Новата версия на боята е способна да отразява 97,9% от слънчевата светлина при дебелина от 150 микрона. Боята има и въздушни кухини, което я прави доста пореста в наномащаб. По-ниската компактност обезпечава по-ниско тегло, което също е значим аспект за по-нататъшните на практика приложения на боята. Съобщава се, че новата багра тежи с 80 % по-малко от своя аналог на основата на бариев сулфат, само че има съвсем същата слънчева отражателна дарба. В близко бъдеще откривателите възнамеряват да стартират комерсиално произвеждане на най-бялата багра в света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР