Най-богатите страни в света наляха вчера безпрецедентна помощ в глобалната

...
Най-богатите страни в света наляха вчера безпрецедентна помощ в глобалната
Коментари Харесай

Италия с повече смъртни случаи от Китай, ООН: Световната рецесия ще е огромна

Най-богатите страни в света наляха през вчерашния ден невиждана помощ в световната стопанска система, до момента в който случаите на ковид в новия епицентър на болестта, Европа, продължиха да нарастват стремглаво, а броят на умрелите в Италия надвиши този в континентален Китай, откъдето потегли вирусът.

С близо 228 000 инфектирани и над 9200 смъртни случая (б. ред.: по данни от вчера) епидемията шокира света и провокира съпоставения с тежки интервали като Втората международна война, финансовата рецесия от 2008 година и испанския грип през 1918 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че международна криза, " може би с рекордни мащаби ", е съвсем сигурна.

" Това е миг, който изисква съгласувани, решителни и реформаторски политически дейности от страна на водещите стопански системи в света ", сподели Гутериш пред кореспонденти на видеоконференция. " Намираме се в невиждана обстановка и нормалните правила към този момент не важат ", означи той.

Особено тежък удар понасят туризмът и самолетните компании, откакто хората по света престанаха да пътуват, с цел да се сведат до най-малко контактите и да се спре разпространяването на грипоподобното заболяване Ковид-19. Малко сфери обаче бяха пощадени от рецесията, която заплашва да докара до продължителна световна криза.

Пазарите търпят сривове, каквито не е имало от финансовия провал през 2008 година, а вложителите щурмуваха американския $ като несъмнено леговище. Европейските и американските акции обаче записаха през вчерашния ден неуверен растеж, а цените на петрола се покачиха, макар че това състояние може да е кратковременно.

Управляващите в Съединени американски щати, Европа и Азия намалиха лихвите и " отвориха кранчето " на ликвидността, пробвайки се да стабилизират стопанските системи, страдащи от слагането под карантина на потребителите, от прекъснатите снабдителни вериги, нарушавания превоз и парализирания бизнес.

Вирусът, за който се допуска, че е тръгнал от диви животни в континентален Китай, обхвана 172 страни и територии, а през последното денонощие болести още над 20 000 души - нов връх за един ден.

Случаите в Германия, Иран и Испания надвишиха 12 000 във всяка от трите страни. Високопоставен представител на управляващите в Техеран заяви в Туитър, че коронавирусът взема по една жертва на всеки 10 минути.

Лондон под карантина?

Англия, която заяви за 128 смъртни случая, затвори десетки метространции в Лондон, а от през днешния ден е подредено да затворят порти и учебните заведения.

Около 20 000 бойци са в подготвеност да се включат в ограниченията против вируса, кралица Елизабет Втора потърси леговище в старинния палат Уиндзор, а сходно на други исторически здания и забележителности се чака да затвори и Лондонската кула (Тауър).

" Много от нас ще би трябвало да намерим нови способи да поддържаме връзка между тях и да се уверяваме, че обичаните ни хора са в сигурност ", сподели 93-годишната кралица в послание към нацията.

" Сигурна съм, че сме способни да се оправим с това предизвикателство. Уверявам ви, че фамилията ми и аз сме подготвени да поемем своя дял ", съобщи тя.

Италиански бойци превозваха цяла нощ тела на умряли от претъпкано гробище в най-тежко наранена в Европа страна, където умрелите станаха 3405 - повече, в сравнение с в континентален Китай. Германската войска също се приготвя да окаже помощ, макар чувствителността на германците на тази тематика поради нацизма.

В доста страни супермаркетите бяха щурмувани от купувачи, презапасяващи се с хранителни артикули и хигиенични артикули. Някои магазини вкараха ограничавания за количества и дефинираха специфични часове, в които могат да пазарят възрастните хора.

Проекти за взаимност се появяват в някои от най-бедните кътчета на света. В пренаселения квартал Кибера в Кения, да вземем за пример, доброволци на мотопеди с пластмасови бидони и калъпи сапун провеждат пунктове за миене на ръце за хората, които не разполагат с чиста вода.

Вчера Русия заяви за първия си смъртен случай. На този тъмен декор от Китай пристигна лъч на вяра, откакто управляващите оповестиха, че няма нови случаи на инфектирани хора в страната вследствие на драконовските ограничения, настоящи от януари. Внесените от чужбина случаи обаче се усилиха - всичките 34 нови случаи са такива.

В Съединени американски щати, чийто президент Доналд Тръмп в началото омаловажи опасността, броят на инфектираните надвишава 9400 във всички 50 щати, а смъртните случаи са минимум 151.

Тръмп вбеси комунистическото държавно управление в Пекин, откакто го порица, че не е работило задоволително бързо, и си навлече обвинявания в расизъм, наричайки ковид " китайския вирус ".

" Продължаваме упоритите си старания да се оправим с китайския вирус ", съобщи той, откривайки брифинг за ковид със специфичната си работна група през вчерашния ден.

Мотаун затваря автомобилни фабрики

Като част от предизвикващите разстройване финансови ограничения, предприемани в целия свят, Европейската централна банка предприе ново изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро (817 милиарда долара). Това внесе известно утешение на облигационните пазари и съща по този начин спря срутва на европейските акции.

Управлението за федерален запас на Съединени американски щати показа трета в границите на два дни стратегия за незабавно кредитиране, която има за цел да подсигурява действието на бранша на взаимните фондове на обща стойност 3,8 трилиона $. Това оказа помощ на акциите на Уолстрийт да навлязат на позитивна територия след най-голямата ликвидация от времето на рецесията с високорисковите ипотечни заеми през 2008 година

Китай се готви да обезпечи данъчни тласъци за трилиони юани, а Южна Корея даде обещание 50 трилиона вона (39 милиарда долара).

Отчаяното положение на индустрията е очевадно в Детройт, където трите огромни автомобилостроителни компании - Форд, Дженерал мотърс и Фиат Крайслер - затварят американските си фабрики, както и тези в Канада и Мексико.

Докато икономистите се притесняват от продължителна рецесия, сходна на Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век, а други чакат бързо възкръсване, мрачните данни и прогнози валят в обилие.

В една от най-песимистичните оценки, икономисти от " Джей Пи Морган " плануват китайската стопанска система да се свие с 40 % това тримесечие, а американската - с 14 на 100 през идващото. Рейтинговата организация " Мудис " е подготвена за всеобщо утежняване на прогнозите.

В Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро изначало разгласи вируса за " фикция ", се разболяха мнозина представители на политическия хайлайф. През нощта хора, принудени да си стоят у дома, стачкуваха, вдигайки звук с тенджери и тигани и скандирайки от прозорците си: " Болсонаро - вън! ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР