Най-бързо обезлюдяващите градове са Враца и Видин, показват последните данни

...
Най-бързо обезлюдяващите градове са Враца и Видин, показват последните данни
Коментари Харесай

Враца и Видин опустяват

Най-бързо обезлюдяващите градове са Враца и Видин, демонстрират последните данни на Евростат. Продължава и трайна наклонността на обезлюдяване на селските региони и преселване на хората към огромните градове в България.
Селските региони за към 65 години са изгубили близо 6 милиона души население за сметка на градските региони. В момента в селата у нас живеят към 1,8 млн. души. В градска среда у нас живеят към 5,2 млн. души, които населяват 2,6 млн. броя жилища. Европейската статистика регистрира, че делът на градското население се е нараснал - от 20% през 1950 година - до 67% на 100 през 1990 година и до 75% през 2016 година
Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години означават непроменено трайно нарастване на популацията си - в София с към 30%, във Варна - с към 10%.
В разбора се регистрират и следните две отрицателни трендове: към 30 на 100 от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в обстановка на риск от беднотия и обществено изключване.
Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са на практика необитаеми. 24% от жилищата в столицата са необитаеми, в покрайнините на София - 48%, във Варна - 30%, в Пловдив - 26%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР