Най-активен през 2019 г. е пазарът на складови площи, като

...
Най-активен през 2019 г. е пазарът на складови площи, като
Коментари Харесай

Слаб пазар на индустриални имоти в България през 2019 г.

Най-активен през 2019 година е пазарът на складови площи, като търсенето идва най-вече от произвоствени предприятия, по информация на " БГ склад ".

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Пазарът на индустриални парцели през 2019 година се отличава със мощен спад на действително подписани покупко-продажби, нови предложения и търсения спрямо миналата година, сочи разбор на " БГ склад " на база на запитванията в платформата и информация от районните й представители.

" Причините виждаме в икономическата конюнктура в страната, административните спънки и неналичието на задоволително мотивация от страна на задграничните вложители. Очакванията на притежателите на парцели са повишени, а наемателите се стремят към по-високо качество на по-ниски цени. Липсата на тактика за ръководство на парцела също е измежду водещите аргументи за отлива на действителни покупко-продажби ", разяснява притежателят на платформата Симеон Митев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търсенето е на по-малки парцели

Търсенето при индустриалните парцели през 2019 година е най-вече на площи до 500 кв.м или сред 500 кв.м и 1000 кв.м. За съпоставяне, през 2018 година най-активен е бил ползата до 500 кв.м и над 1000 кв.м, регистрират от платформата. Търсенето е най-вече от дребни и междинни компании и е за парцели с дребни квадратури - чартърен или евтино. В понятието " индустриални парцели " в тази ситуация влизат хранилища, индустриални пространства, цехове, заводи и фабрики, хладилни хранилища и камери, автосервизи и имоти. По информация на Симеон Митев най-активно през годината е било търсенето на хранилища и то от индустриални предприятия.

Предлагането леко нараства

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Предлагането на индустриални парцели през 2019 година е малко по-високо от миналата 2018 година Като заварено състояние в него липсват качествени, съвременни индустриални парцели. Но новостроящите се обекти в София и Пловдив, при които се употребяват нови подходи и способи, са на път да запълнят тази празнота, означават от платформата.

Предлагането на индустриални парцели към момента изостава от търсенето, въпреки че и търсенето понижава. София и Пловдив генерират към 75% от пазара. През предходната година пазарът в София остава динамичен, до момента в който този в Пловдив е по-вял като търсене и като предложение. През 2018 година търсенето на индустриални парцели в София на платформата " БГ склад " надвишава предлагането съвсем седем пъти, до момента в който през 2019 година ножицата сред двете се свива до три пъти.

Очаквания за оживление през 2020 година

По обща оценка на представителите на " БГ склад " от страната сега пазарът на индустриални парцели не е изключително деен, вложителите - също. Малките до междинни вложители все по-трудно вземат решение за наем или покупка на площи до 1000 кв.м. Търсенето от страна на огромните е едва. Тенденция е наложилите се производители и търговци да строят свои пространства. " Това е явен сигнал към притежателите на бази, че цената на услугата, която оферират не подхожда на наемната цена ", разяснява Симеон Митев.

Доброто качество на новоизлезлите обекти на пазара се вижда от доста непознати логистични и други компании, които желаят да аутосорват свои действия и все още вършат изследвания, с цел да стъпят на пазара в България, споделя Симеон Митев. " Подобни решения са съществени и лишават време. Очакваме през новата 2020 година доста от тези задгранични клиенти да преминат към осъществяване на своите проекти ", прибавя той.СЕГМЕНТ
Търсенето при складовете се измества към по-малки площи

Складове до 500 кв.м: търсене и предложение за страната през 2019 година

Увеличаване

Складове до 500 кв.м: търсене и предложение за страната през 2019 година

Преглед на оригинала Смаляване

През 2019 година търсенето на складови площи се измества към най-малките хранилища, сочат данните на платформата " БГ склад ". Търсенето на хранилища до 500 кв.м е приблизително пет пъти по-голямо от предлагането (като брой запитвания), а през февруари и в интервала май-юли - даже девет пъти. От края на юли до септември търсенето в сегмента понижава поради летния сезон. През същия интервал вложителите усилват предлагането си в очакване на по-активния есенен сезон. Въпреки това през есента и зимата предлагането продължава да е малко спрямо търсенето.

Лек отлив от сегмента 500-1000 кв.м

Складове от 500 кв.м до 1000 кв.м: търсене и предложение за страната през 2019 година

Увеличаване

Складове от 500 кв.м до 1000 кв.м: търсене и предложение за страната през 2019 година

Преглед на оригинала Смаляване

Тенденцията е нова, като се има поради, че през 2018 година най-търсени са били складовете от 500 до 1000 кв.м. През 2019 година обаче търсенето в този сегмент понижава, само че продължава да е по-голямо от предлагането. По-активните месеци са били март и април, когато търсенето на средноголеми хранилища до седем пъти надвишава предлагането. През септември предлагането понижава. От " БГ склад " го отдават на това, че множеството вложители са понижили квадратурите от 1000 кв.м на по-малки елементи от 400 и 500 кв.м. Това се удостоверява и от покачването на предлагането на хранилища до 500 кв.м през август и септември.

Фирмите изчакват за огромните хранилища

Складове над 1000 кв.м: Търсене и предложение за страната през 2019 година

Увеличаване

Складове над 1000 кв.м: Търсене и предложение за страната през 2019 година

Преглед на оригинала Смаляване

Търсенето на огромни складови площи (над 1000 кв.м) през 2019 година е много изменчиво. През януари и април то е близо осем пъти над предлагането, само че през февруари, март и най-много август те са съвсем сходни. През март предлагането стартира да се покачва, а от април – търсенето понижава. През август предлагането е огромно, а търсене съвсем няма. " Квадратурите от този вид са приоритет на компаниите от междинен клас. Те явно бяха заели изчаквателна позиция и единствено се осведомиха за трендовете на пазара, без да са дейни. Надяваме се, че това не е начало на рецесия в търсенето на хранилища, а стичане на условия и фактори обуславящи това събитие ", разяснява Симеон Митев, основател на " БГ склад ". Той добави, че на този стадий в страната има положителни благоприятни условия и предложения на индустриални парцели в този сегмент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР