Наводнени са сградата на пожарната, имоти на КАТ Смолян, обществени

...
Наводнени са сградата на пожарната, имоти на КАТ Смолян, обществени
Коментари Харесай

Много Рядко Се Стига Чак До Това! Преди Минути Българските Власти Обявиха Код Червен!

Наводнени са постройката на пожарната, парцели на КАТ Смолян, публични здания, хранилища, частни парцели.

Започнало е наложително изпускане на язовирите „ Доспат “ и „ Цанков камък “ в област Смолян, само че няма заплаха за популацията, заяви заместител регионалният шеф Адриян Петров. Свлачище спря за малко тази заран придвижването по пътя за смолянското село Чокманово.

В Чепеларе също е обявно бедствено състояние, река Чая се следи.

Усложнена е ситуацията в Община Съединение поради поройните дъждове. Най- тежка е обстановката в южната част на града, който няма канализация и водата се събира там. Има наводнени дворове, а улиците са под вода. Кметът Атанас Балкански заяви, че се повишава и равнището на река Потока като затова се следи индустриалната зона. Създаден е действен щаб, който следи ситуацията. В Пловдив и региона проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на дворове и приземни етажи в селата Куртово Конаре и Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.

Огромно дърво се стовари върху две таксита и ги затисна. Инцидентът стана тази заран към 8 часа на един от оживените булеварди в Пловдив. Едната таксиметрова кола е била паркирана и в нея не е имало хора, само че в другата е бил водачът и се е наложило спешен екип на пожарната да го извади от смачкания автомобил.

Няколко часа по-рано 50-годишен дъб падна и премаза три паркирани автомобила.

Проливният дъжд, който вали над Пловдив от 2 часа през нощта без да стопира, наводни два подлеза и надлези. Временно е спряно придвижването под железопътния надлез на бул. " Марица ", защото водата стигна половин метър.

Продължава възобновяване в три села в община Ивайловград след поройните дъждове, там беше оповестено отчасти бедствено състояние.

Нивото на реките в региона към момента е нараснало, няколко улици са с отнесена пътна настилка. Има проблеми с тока и водоподаването.

Комисия към този момент разказва вредите в засегнатите села, написа новини.бг.

Опасни превалявания в цялата страна ще има в четвъртък. Синоптиците предизвестяват, че на доста места се чакат количества от 50 и повече литра на квадратен метър. Цялата страна без Видин бе с оранжев код за превалявания, а за Смолян бе изменен на червен. Той е за превалявания и гръмотевици. До тази заран са измерени 50 литра на кв.м.

в Рудозем фрапантно е нараснало равнището на реките Арда, Чепинска и Елховска.

В четвъртък у нас преваляванията от юг още веднъж ще се усилват. Ще обзет цялата страна, а количествата ще бъдат обилни. С изключение на област Видин е оповестена втора степен за рисково време.

Ще се задържи хладно. Заради вятъра и мрачното време чувството ще бъде за есенно време. Максималните температури са сред 18 и 25 градуса.

По Черноморието още веднъж ще има превалявания, съпроводени от гръмотевични стихии. Ще духа до сдържан вятър. А оптималната температура на водата и въздуха е 24-25 градуса.

Над планините също се обрисува прохладен дъждовен ден, съпроводен от гръмотевични стихии. Температурата на 1200 метра ще бъде към 14 градуса.

В петък към момента на доста места най-вече над Западна България ще вали.

В събота преди обед облачността краткотрайно ще се раздра, само че в по-късните часове отново се чакат превалявания. В неделя ще стартира леко стопляне и над западната половина от страната ще има повече слънчеви часове.

Още в понеделник ще се върнем към приятното юлско време.

През нощта са постъпили към 50 сигнала в Националния действен център, свързани с наводнени изби и приземни етажи, заяви пред Българска национална телевизия гл. комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Условно дано го разделя на три - област Средец, наводнени са няколко икономически постройки и жилищни здания, област Хасково - към Харманли - в резултат на изобилните превалявания един микроязовир е препълнен, по пътя си е наводнил пътища. Пловдив - към 12-13 жилищни здания, приземни етажи и 2 подлеза наводнени. Няма застрашени хора, няма бедстващи, на никое място не се наложи да вършим евакуация, заяви Николов. Обикновено наводненията идват от сухите дерета - там, където реката си тече обичайно, тя се следи, рано можем да забележим повишение на равнището и да се вземат ограничения, разясни той.

Нашата обиколка с министър Радев беше обвързвана с това да повишим вниманието към ранното предизвестие към хората. Идеята е да не допуснем жертви, акцентира Николов.

Министерството на околната среда, районното министерство и ние работим интензивно по дотъкмяване на картите за риск - ето това е нещо извънредно значимо, което ще ни даде цялостна картина къде можем да строим, къде отново можем да строим, само че с нараснала опаснот, къде е неразрешено да сторим, сподели още той и посъветва хората да извършват превантивните ограничения, както и предписанията на локалните управляващи, уточни гл. комисар Николов.

От Министерство на вътрешните работи оповестяват, че за последните 24 часа сигнали за наводнени приземни етажи, изби и елементи от уличната инфраструктура са постъпили за адреси на територията на областите Бургас, Хасково и Пловдив. Над 70 са, в Пловдив са 21. В региона на град Средец пожарни екипи са направили отводнителни действия на 12 къщи и дворове. В резултат от преливане на микроязовир е залят част от пътя Харманли-Тополовград, при отбивката за село Коларово. Дванадесет сигнала за наводнени изби и два подлеза са получени и в пловдивската пожарна работа. На място незабавно са били изпратени избавителни екипи. Към момента няма данни за застрашени хора и обитаеми места.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР