Навлизаме във вълнуващ етап на японската експедиция “Хаябуса 2, която

...
Навлизаме във вълнуващ етап на японската експедиция “Хаябуса 2, която
Коментари Харесай

Хаябуса 2 откри, че на астероида Рюгу има сезони

Навлизаме във трогателен стадий на японската експедиция “Хаябуса 2 ”, която понастоящем учи метеорита Рюгу. Първо на 20-21-ви септември ще кацне астероидоходът “Минерва 2 ”, а по-късно на 3-ти октомври чакаме спускането и на европейския уред “Маскот ”. Но въпреки че кацанията към момента предстоят, “Хаябуса 2 ” към този момент прави забележителни открития на този дребен метеорит. 

Горната анимация демонстрира температурните разлики на повърхността на метеорита Рюгу в границите на една обиколка към оста му, като алените райони са тези с най-висока температура. Дори тези структури, които се намират на сянка, могат да се виждат на изображенията от инструмента TIR (Thermal Infrared Imager). Данните разрешават на членовете на екипа да потвърдят, че разбирането им за формата на метеорита е вярно, както и че характеристичните топографски местности като кратери и огромни скали се демонстрират и като разлики в температурите. 

Има и още нещо – има температурни разлики сред северното и южното полукълбо. Понастоящем е лято в южното полукълбо (което на горепоказаната анимация се намира в горната част), надлежно температурата е по-висока в този район. Обратно, на северното полукълбо (долу на анимацията) е зима и надлежно там е по-студено. Сезонните разлики се дължат на наклона на оста на въртене, което води до това друго количество топлота да доближава до севера и юга. Така инструментът TIR удостоверява, че и на метеоритите има сезонни промени.

Най-високите температури на Рюгу надвишават 100°C, до момента в който сенчестите места имат температури, сравними със стайната на Земята. Температурите се променят и с смяната на дистанцията на метеорита по отношение на Слънцето. С отдалечаването от звездата ни, температурата на повърхността му става по-ниска. 

Инфо: JAXA (Hayabusa)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР