Навлизаме в крайната фаза на 30-годишния провал на неоконсерваторите на

...
Навлизаме в крайната фаза на 30-годишния провал на неоконсерваторите на
Коментари Харесай

Отвъд провала на неоконсерваториите и към мир в Украйна

Навлизаме в крайната фаза на 30-годишния неуспех на неоконсерваторите на Съединени американски щати в Украйна, която е изложена на риск от стопански, демографски и боен колапс. Какво би трябвало да направи държавното управление на Съединени американски щати, с цел да се оправи с това евентуално злополучие?

Планът на неоконсерваторите за обграждане на Русия от НАТО в Черноморския район се провали. Решенията, които САЩ и Русия трябва да предприемат ще имат голямо значение за мира, сигурността и благосъстоянието на целия свят.

Четири събития разрушиха очакванията на неоконсерваторите за разширение на НАТО на изток – към Украйна, Грузия и по-нататък. Първото е ясно: Украйна е опустошена на бойното поле с трагични и ужасяващи загуби. Русия печели войната на безсилие, резултат, който беше предвидим през цялото време, само че който неоконите и главните медии не престават да отхвърлят.

Второто е сриващата се поддръжка в Европа за тактиката на американските неокони. Полша към този момент не разговаря с Украйна. Унгария от дълго време се опълчва на неоконсерваторите. Словакия избра държавно управление против неоконите. Неодобрението на лидерите на ЕС – включително Макрон, Мелони, Санчес, Шолц, Сунак и други, е много по-високо от утвърждението.

Третото е понижаване финансовата поддръжка на Съединени американски щати за Украйна. Основните представители на Републиканската партия, кандидатите за президент и възходящ брой републикански членове на Конгреса се опълчват на предоставяне още помощи за Украйна. В законопроекта за издръжката на държавното управление, републиканците съкратиха новата финансова поддръжка за Украйна. Белият дом поиска приемането на нов закон за помощи, само че това ще бъде сложна борба.

Четвъртото и най-спешно искане на Украйна е масирана помощ срещу вероятната съветска атака. Жертвите ѝ досега са стотици хиляди. Артилерията, противовъздушната отбрана, танковете и другите тежки оръжия са унищожени. Мощната руска офанзива евентуално ще последва.

Неоконите претърпяха цялостни произшествия в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, а в този момент и в Украйна. Политическата система на Съединени американски щати към момента не е потърсила отговорност от неоконсерваторите, защото външната политика до момента се провежда без съществен контрол от страна на обществото или Конгреса. Основните медии обслужват лозунгите на неоконсерваторите.

Украйна е изложена на риск от стопански, демографски и боен колапс. Какво би трябвало да направи държавното управление на Съединени американски щати, с цел да се изправи против това евентуално злополучие? Това, което би трябвало, е незабавно да промени курса. Но Великобритания поучава Съединени американски щати да ескалират, така като британците са затънали в имперските си блянове от XIX век. И американските неокони се хващат на това имперско пъчене. А трябва незабавно да надделеят трезви глави.

Президентът Джо Байдън неотложно би трябвало да осведоми президента Владимир Путин, че Съединени американски щати ще прекратят разширението на НАТО на изток, в случай че Съединени американски щати и Русия реализиран ново споразумение по сигурността. Ако прекратят разширението на НАТО, Съединени американски щати към момента могат да спасят Украйна от политическите ѝ провали през последните 30 години.

Байдън би трябвало да се съгласи да контракти съглашение по сигурността от типа – макар и не точно с детайлите, на предложенията на Путин от 17 декември 2021 г. Тогава той глупаво отхвърли да договаря с Путин. Но сега е време за договаряния.

Споразумението трябва да съдържа четири ключа. Първият, като част от изцяло съглашение, Байдън би трябвало да се съгласи, че НАТО няма да се уголемява на изток, само че не и да отмени предишното разширение на НАТО. НАТО, несъмнено, не би трябвало да толерира съветски похищения в държавите-членки. Както Русия, по този начин и Съединени американски щати, да се ангажират да заобикалят провокации наоколо до границите на Русия, в това число провокативно разполагане на ракети, военни учения и други сходни.

Вторият, новото съглашение сред Съединени американски щати и Русия би трябвало да обгръща нуклеарните оръжия. Едностранното отдръпване на Съединени американски щати от Договора за антибалистичните ракети през 2002 година, последвано от разполагането на ракети Aegis в Полша и Румъния, съществено разпали напрежението, в допълнение изострено от отдръпването на Съединени американски щати през 2019 година от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), което принуди Русия да се оттегли от Договора за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите настъпателнии оръжия (New Start Treaty). Руските водачи неведнъж посочваха американските ракети близо до границите с Русия, неограничени от прекратения Договор за ПРО, като сериозна опасност за националната сигурност на Русия.

Третият ключ е Русия и Украйна да договорят нови граници, съгласно които етнически съветският Крим и преобладаващо етническите руски региони в Източна Украйна да останат част от Русия. Промените на границите да бъдат съпроводени от гаранции за сигурността за Украйна, с единодушната поддръжка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и други страни като Германия, Турция и Индия.

Четвъртият, като част от съглашението, Съединени американски щати, Русия и ЕС да възстановят търговията, финансите, културния продан и туристическите връзки. Със сигурност е време още веднъж да слушаме Рахманинов и Чайковски в концертните зали на Съединени американски щати и Европа.

Промените на границите са последна мярка и би трябвало да се извършат под егидата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Но те не би трябвало да бъдат покана за спомагателни териториални искания – например от страна на Русия за етническите руснаци в други страни.

Да, границите се трансформират и Съединени американски щати неотдавна поддържаха две промени. В продължение на 47 дни НАТО бомбардира Сърбия, до момента в който тя не се отхвърли от Косово, населено предимно с албанци. През 2008 година Съединени американски щати признаха Косово за суверенна страна. Правителството на Съединени американски щати по сходен метод поддържа протеста на Южен Судан за разединение от Судан.

Ако Русия, Украйна или Съединени американски щати след това нарушат новото съглашение, това ще провокира останалия свят. Както някога отбеляза президентът Джон Ф. Кенеди, „ даже най-враждебните народи могат да бъдат принудени да одобряват и съблюдават договорни отговорности, дори тези договорни задължения да не са в техен интерес “.

Неоконите на Съединени американски щати носят огромна виновност за смяната на границите на Украйна от 1991 година Русия не претендираше за Крим до подкрепеното от Съединени американски щати през 2014 г. сваляне на украинския президент Виктор Янукович. Русия също не анексира Донбас след 2014 г.; вместо това прикани Украйна да спазва подкрепяното от Организация на обединените нации съглашение Минск-2, учредено на автономност за Донбас. Но неоконите избраха да въоръжат Украйна, с цел да си върне Донбас със мощ, вместо да дават автономност на региона.

Дългосрочният ключ към мира в Европа е груповата сигурност, както приканва Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Съгласно споразуменията на ОССЕ, държавите-членки „ няма да укрепват своята сигурност за сметка на сигурността на други страни “. Но едностранният метод на неоконсерваторите подкопа груповата сигурност на Европа, като настоя за разширение на НАТО без оглед на интересите на трети страни, особено на Русия. Като ключ към дълготраен мир, Европа – в това число Европейски Съюз, Русия и Украйна – се нуждае от повече ОССЕ и по-малко от едностранчевия интерес на неоконите.

Джефри Д. Сакс е академични професор и шеф на Центъра за стабилно развиване към Колумбийския университет, където управлява The Earth Institute от 2002 година до 2016 година Той също е президент на Мрежата за решения за стабилно развиване на Организация на обединените нации и комисар на Комисията за широколентов достъп на Организация на обединените нации за развиване. Бил е консултант на трима генерални секретари на Организацията на обединените народи и в момента е съветник на генералния секретар Антонио Гутериш по въпросите за стабилно развиване. Сакс е автор на публикуваната през 2020 г. A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism (Нова външна политика: Отвъд американската изключителност). Други негови книги са: Building the New American Economy: Smart, Fair, and Sustainable (Изграждане на нова американска стопанска система: умна, обективна и устойчива, 2017) и The Age of Sustainable Development (Епохата на устойчивото развиване, 2015) взаимно с Бан Ки-мун.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР