Навлиза една нова генерация приложения, които целят да променят начина,

...
Навлиза една нова генерация приложения, които целят да променят начина,
Коментари Харесай

Социални микро-мрежи изместват традиционните

Навлиза една нова генерация приложения, които целят да трансформират метода, по който поддържаме връзка с скъпите за нас хора – те свързват в групи единствено дребни общности

Настоящият модел на обществените медии става все по-неудобен за от ден на ден хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Има една виртуална действителност, в която броят на харесванията и споделянията нямат значение за построяването на онлайн персона. Приложения като Cocoon стъпват на това да бъдем същинското си аз и да поддържаме връзка единствено с дребна група определени хора.

На доктрина Cocoon звучи доста сходна на Фейсбук: желае да свърже хората във виртуално пространство. Разликата обаче е, че тя желае да свързва в групи единствено дребни общности, да вземем за пример членовете на една фамилия. Това е една нова генерация приложения, които целят да трансформират метода, по който поддържаме връзка с скъпите за нас хора.

Защо се зараждат нови обществени медии

Настоящият модел на обществените медии става все по-неудобен за от ден на ден хора. Има фотоси, които желаеме да споделим единствено с близки другари, има размишления, които бихме желали да доближат единствено до сътрудниците ни от дадена област, има вицове, които желаеме да разкажем единствено на приятелите си от гимназията. Това не може да се случи в сегашните обществени мрежи.

Cocoon обаче желае да промени това. Всичко, което публикувате, остава в групата. Компанията дава обещание, че няма да продава персоналната информация на трети страни. Независимо дали Cocoon ще успее или не, този вид микро-мрежа може да се окаже методът, по който използваме обществените медии в бъдеще.

За разлика от „ лицевата книга ” (Facebook), новите обществени мрежи като Cocoon трансформират и взаимоотношенията в обществените мрежи. Тези нови платформи не предизвикват младежите да натрупват лайкове или почитатели или пък споделяния. Важна е връзката с дребна група деликатно подбрани хора – и това е всичко.

Има ли почва

Социолозите са на мнение, че обществото към този момент назрява за нов тип обществени мрежи. На първо време прави усещане, че разнообразни генерации имат друг афинитет към разнообразни обществени медии: Фейсбук е приветлив на децата на „ бейби-бума ”, Instagram е прелъстителен за милениалите, TikTok е мрежата на Поколението Z.

„ Младежите в тийнейджърска възраст и тези в 20-те си години са много наясно с репутационния мениджмънт ”, споделя пред MIT Technology Review Кейт Айчхорн, доцент по просвета и медии и създател на книга, отдадена на израстването със обществените медии. Тя също приказва за „ второ потомство обществени мрежи ” и ги назовава микро-мрежи. Айчхорн споделя, че младежите „ към този момент си основават микро-общности във Фейсбук и Instagram ”.

Cocoon е комфортно средство за смяна. Всичко, което разгласява човек, остава в групата. Приложението е независим дребен свят: „ фийдът ” е началният екран, приложението поздравява потребителите с новости от момента на последното включване, опциите за известия включват история за по-лесно припомняне. Снимки, видеоклипове и връзки се споделят в самобитен „ трезор ”, до който могат да имат достъп всички членове.

Опазване на персоналните данни

Конър Мърихед, разработчик на програмен продукт от Вашингтон, за първи път чул за Cocoon в един колективен чат на работното си място. Идеята провокирала интереса му. Той е кардинален съперник на продуктите на Фейсбук поради неприятните практики по ръководство на персоналните данни. Наскоро Мърихед и брачната половинка му осиновили момиченце и желали безвредно място за шерване на фотоси с останалите членове на семейството. „ Не бихме споделяли фотоси и видеоклипове [иначе], само че желаеме фамилията ни да види сладките неща, които тя прави ”, споделя той.

Мърихед се колебаел дали да опитва новото приложение, само че бил заинтересован от обещанието на Cocoon, че няма да продава персоналната му информация на трети страни. Сега е уверен, че това е „ предпазено и несъмнено място ”. Обещанието за запазване на неприкосновеността притегля и други консуматори.

Според Айчхорн, напълно естествено е грешките на приложенията на „ предходното десетилетие ” да са ни научили на нещо и да има предпочитание за по-малки, по-добре дефинирани обществени мрежи, където хората са предпазени, данните им са сигурни.

Социални мрежи с абонамент?

След като са безапелационни, че няма да продават данни на трети страни за реклами, от кое място ще се финансират приложения като Cocoon? Създателите му споделят, че считат да финансират компанията си от абонаменти.

Това е доста забавно решение след близо две десетилетия на прилагане на безвъзмездни обществени медии, налични за всеки, който желае да споделя детайлности за себе си. Хората не са привикнали да заплащат за неща като Фейсбук, Instagram и други Дали през днешния ден хората ще са по-склонни да заплащат, с цел да опазят персоналната си цялост?

Социолозите не са уверени, само че сякаш имат чувството, че това може и да се случи. Ранните консуматори на Cocoon споделят, че приложението им разрешава да споделят наличие, което е по-искрено, по-откровено и „ нередактирано ”, имайки ясното чувство, че го демонстрират навръх верните хора, пред които може да се приказва по този начин намерено.

Засега приложението към момента има своите „ детски заболявания ”, което вероятно ще удължи интервала преди прекосяването на заплатен абонамент. Все още има бъгове, които би трябвало да бъдат изчистени, тъй като са прекомерно дразнещи за потребителите.

Все отново сходни микро-мрежи и контролът, който оферират, може да предефинират метода, по който мислим за обществените медии през идващото десетилетие, без значение дали става въпрос за Cocoon или друго приложение, което идва след него. Идеята за тези следени микро-общности е нещо, което ще продължи да се развива, безапелационна е Айчхорн.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР