По време на строителството на нов път случайно е открито

...
По време на строителството на нов път случайно е открито
Коментари Харесай

Телата от блатото Уиндоувър: Защо в езерото са намерени 177 трупа

По време на строителството на нов път инцидентно е намерено антично заравяне. Оператор на екскаватор вижда, че в машината се събират черепи. Шокиращата находка от 1982 година е последвана от разкопки и следствие. Открити   са над 177 човешки остатъци, датиращи отпреди 7000-8000 години.

(Във видеото може да научите повече за: Откриха човешки остатъци в Радомирско)

Езерото, с торфено дъно на територията на днешна Флорида, резервира труповете толкоз добре, че при някои от тях даже е открита към момента налична мозъчна тъкан. Смятани в миналото за невероятна необичайност, новите проучвания оспорват мнението, че мозъците не се резервират добре.

Телата на блатото Уиндоувър

The Windover Bog Bodies: Why Were 177 Corpses Found In A Pond?
— IFLScience (@IFLScience)
На археологическия обект Уиндоувър са открити към 177 блатни тела, което го прави едно от най-значимите залежи на блатни тела в Северна Америка, откривани в миналото. Изглежда, че телата са свързани между тях , за което свидетелства част от генома, открит от учените при разбора на ДНК от останките. Условията в блатото са запазили останките толкоз добре, че Уиндоувър се счита за най-обстойно характеризираното влажно място във връзка с ДНК на антични хора.

Телата от блатото Уиндоувър са били заровени най-вече в свито странично състояние, като са потънали на дълбочина към 1 метър, където са престояли необезпокоявани 7000-8000 години. При разкопките от 1984 година до 1987 година са открити скелетните остатъци на 177 индивида от всички възрасти, като при изваждането на половината от тях мозъкът им към момента е непокътнат.

Как телата от блатото Уиндоувър са останали толкоз добре непокътнати?

Блатата са неповторимо положителни в съхраняването на остатъци, като от време на време в тях се откриват толкоз пресни тела, че те се смесват със модерни убийства. Установено е, че химическият състав на водата в Уиндоувър е от решаващо значение за това, че е запазила останките толкоз дълго, защото съдържа доста минерали и е анаеробна на няколко сантиметра под повърхността. В композиция тези фактори попречват бактериалното и гъбичното разложение на тъканите, което нормално се следи при откритите трупове.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР