Научно доказан факт е, че колкото е по-тъмен и наситен

...
Научно доказан факт е, че колкото е по-тъмен и наситен
Коментари Харесай

Неподозираните ползи на лилавото зеле

Научно потвърден факт е, че колкото е по-тъмен и кондензиран цвят има даден плод или зарзават, толкоз по-високи са неговите антиоксидантни равнища. Поради това лилавото зеле се подрежда в графата на извънредно потребните храни, имащи неподозирано ползотворни функционалности.

Пурпурният пигмент, който се съдържа в него, има в себе си флавоноиди, в това число ресвератрол. Той може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Ресвератролът оказва помощ за разпределяне на артериалните стени, като понижава налягането в артериите и разрешава по-добро придвижване. Освен това се счита, че може да убива ракови кафези.

 Радикио

В резултат на проучвания станало ясно, че той може да потисне разпространяването на рак на дебелото черво. Освен това ресвератролът може да индуцира клетъчна гибел в случаи на рак на простатата, на гърдата, кожата, черния дроб, белия дроб и рак на кръвта.

Различните полифеноли пък, които са в наличието на лилавото зеле, могат да понижат възпалителния развой в тялото.

Лилавото зеле, както и всички храни, имащи мрачен цвят, оказват помощ на черния дроб. В тези храни се съдържат повишени равнища на антоцианини, заради което са положителни антиоксиданти. А това понижава увреждането на черния дроб, подбудено от несъразмерен банкет на алкохол.

 Салата от алено зеле

Антоцианините въпреки това потвърдено понижават образуването на язва на стомаха. Смята се, че това още веднъж се дължи на антиоксидантите в тъмните храни, които предотвратяват окисляването и усилват интензивността на други значими антиоксиданти като глутатион, които са естествено присъстващи в тялото.

Освен това лилавото зеле има функционалността да се бори с инфекциите. Антоцианиновите съединения се борят с бактериите, които най-често провокират инфекции на пикочните пътища и стомашни язви. От друга страна те могат да понижат " неприятния " холестерол с до 13 на 100, като в същото време покачат " положителния " холестерол.

Храните, имащи сходни и сходни свойства с тези на лилавото зеле, са всички, притежаващи виолетов пигмент - лук, грозде, черни смокини, сливи и къпини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР